ßßß
Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami.Składniki:1/2 główki kapusty1 kg młodych ziemniaków3 marchewki1 cukinia500 g mięsa mielonego1 czerstwa bułka1 jajko200 ml śmietany 18%2 serki topione kremowe po 100 gsólpieprzszczypiorek2 łyżki oleju + do blachyZiemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki. Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju. Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C.