ßßß Cookit - przepis na torcik z całych pomarańczy

torcik z całych pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Brzydką mamy jesień tego roku. Nic tylko zaszyć się w łóżku z kubkiem kakao i książką i przeczekać do wiosny. Od kilku dni obserwuję, że w sklepach pojawiają się już świąteczne rzeczy. Matko, dopiero połowa października. Nie dajmy się zwariować, do Świąt jeszcze dwa miesiące. Za ten czas to wszystko tak się "opatrzy ", że Święta stracą urok... Zresztą dziś miało być o pomarańczach, nie o Świętach. Jedliście kiedyś ciasto zrobione z całych gotowanych pomarańczy?? Jeżeli nie, bardzo je polecam. Jest bardzo oryginalne w smaku, lekko wyczuwalna jest charkterystyczna goryczka pomarańczy. Ciasto ma sprężystą konsystencję, jest wilgotne ale nie ciężkie. Ja lubię takie smaki, bałam się, że nie będzie chętnych na torcik a tu o dziwo został zjedzony na jednym posiedzeniu. Spróbujcie, nie pożałujecie.
Składniki (tortownica 26 cm):
5 dużych jajek
40 g mąki
160 g mielonych orzechów włoskich
2 duże pomarańcze
250 g cukru
50 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody na przełożenie:
słoiczek dżemu z pomarańczy
2 łyżki sypkiej dalaretki pomarańczowej
ma wierzch:
polewa czekoladowa z mlecznej czekolady
bita śmietana
pomarańcza
Dzień przed pieczeniem pomarańcze umyć, zalać wodą i gotować przez dwie godziny na małym ogniu, pilnując, by cały czas były całe w wodzie. Ugotowane wyjąć z wody, odstawić na noc. Następnego dnia całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Pomarańcze przepuścić przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszym sitku. Dodać do masy jajecznej pomarańcze oraz resztę składników, zmiksować. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec minimum godzinę w 170*C. Ciasto po upieczeniu ma być wilgotne, także ciężko stwierdzić patyczkiem czy już wyjąć z pieca. Jeżeli po godzinie ciasto się nie przypala to śmiało możemy je piec jeszcze chwilę, na wypadek, gdyby było niedopieczone w środku. Dokładnie wystudzić na kratce a następnie przekroić.
Dżem umieścić w rondelku, podgrzać, wsypać galaretkę, wymieszać. Kiedy wystygnie to przełożyć tort. Wierzch polać roztopioną czekoladą i udekorować śmietaną i pomarańczami.
*przepis kiedyś znalazłam gdzieś w sieci, przerobiłam go na swoje:) a takie samo ciasto, tylko że ładniejsze, znajdziecie u Kasi: (klik)
* polecam również babkę z całych pomarańczy- klik
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/10/torcik-z-caych-pomaranczy.html