ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe magdalenki

Czekoladowe magdalenki

nazwa

Wykonanie

Magdalenki to jeden z moich sprawdzonych przepisów. Zawsze wymyślam ich nowe wersje smakowe i piekę wtedy, kiedy zależy mi na czasie. Ich przyrządzenie jest banalnie proste,a poza tym zawsze wychodzą pyszne. Aby ciasteczka były naprawdę miękkie i puszyste, należy pamiętać o starannym ubiciu jajek z cukrem. Smacznego:)
Polecam też moje pomarańczowe magdalenki z czekoladą:) na 18-20 magdalenek:
2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
3/4 tabliczki ulubionej czekolady,
opcjonalnie skórka starta z połowy pomarańczy
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać skórkę, proszek, przesianą mąkę i kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/04/czekoladowe-magdalenki.html