Wykonanie
Magdalenki to jeden z moich sprawdzonych przepisów. Zawsze wymyślam ich nowe wersje smakowe i piekę wtedy, kiedy zależy mi na czasie. Ich przyrządzenie jest banalnie proste,a poza tym zawsze wychodzą pyszne. Aby
ciasteczka były naprawdę miękkie i puszyste, należy pamiętać o starannym ubiciu
jajek z
cukrem. Smacznego:)Polecam też moje
pomarańczowe magdalenki z
czekoladą:) na 18-20 magdalenek:2 duże
jajka,pół szklanki
cukru (w tym dwie łyżki domowego
cukru waniliowego),3/4 szklanki
mąki,2 czubate łyżki
kakao,1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,113 g rozpuszczonego
masła,3/4 tabliczki ulubionej
czekolady,opcjonalnie skórka starta z połowy
pomarańczyJajka ubić z
cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 5 minut). Dodać skórkę, proszek, przesianą
mąkę i
kakao - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone
masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki
czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut.