ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pomarańcze to sprawdzony składnik moich wypieków, który nadaje im pięknego aromatu. Piekłam już pomarańczowe muffinki i bardzo proste ciasto pomarańczowe, a teraz nadszedł czas na magdalenki. Subtelny smak cytrusów wspaniale komponuje się z mleczną lub ciemną czekoladą zatopioną w puszystych, delikatnych ciasteczkach. Przyrządza się je naprawdę szybko, a przepis na pewno nikomu nie sprawi problemu - polecam, smacznego:)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml na 18-20 magdalenek:
2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
skórka starta z dużej pomarańczy,
szklanka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,
tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/pomaranczowe-magdalenki-z-czekolada.html