Wykonanie
Pomarańcze to sprawdzony składnik moich wypieków, który nadaje im pięknego aromatu. Piekłam już
pomarańczowe muffinki i bardzo proste ciasto
pomarańczowe, a teraz nadszedł czas na magdalenki. Subtelny smak
cytrusów wspaniale komponuje się z
mleczną lub ciemną
czekoladą zatopioną w puszystych, delikatnych ciasteczkach. Przyrządza się je naprawdę szybko, a przepis na pewno nikomu nie sprawi problemu - polecam, smacznego:)do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml na 18-20 magdalenek:2 duże
jajka,pół szklanki
cukru (w tym dwie łyżki domowego
cukru waniliowego),skórka starta z dużej
pomarańczy,szklanka
mąki,1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia,113 g rozpuszczonego
masła,tabliczka
mlecznej lub ciemnej
czekoladyJajka ubić z
cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą
mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone
masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki
czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia).