ßßß Cookit - przepis na Ciasto przekładane delicjami

Ciasto przekładane delicjami

nazwa

Wykonanie

Puszyste i rozpływające się w ustach ciasto na łykend:)
Lista zakupów na blachę 25 x 35 cm:
biszkopt: 6 jajek
1 szklanka mąki (pół tortowej, pół ziemniaczanej)
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa: 1/2 l śmietany 36%
2 łyżeczki galaretki pomarańczowej
pomarańczowe delicje szampańskie
polewa czekoladowa
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać cukier. Gdy się rozpuści w pianie wlać roztrzepane żółtka i na małych obrotach chwilę ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i z kakao, lekko wymieszać.
Piec około 30 min. w 180st. Po upieczeniu biszkoptu (najlepiej poprzedniego dnia) przekroić go na dwie części. Skropic lekko kawą-ewentulanie alkoholem.
Śmietanę 36% ubić na sztywno, wsypując 2 łyżeczki galaretki pomarańczowej. Jak ktoś lubi słodką śmietankę to można dodać trochę cukru pudru.
Połowę masy rozłożyć na pierwszym placku i na tym ułożyć delicje szampańskie, czkoladą do góry. Na biszkopty wyłożyć resztę masy śmietankowej i nakryć drugim plackiem. Na wierzch: polewa czekoladowa. Można zrobić więcej masy śmietanowej, aby zamiast polewy rozsmarować ją i posypać czekoladą. Wtedy śmietany musi być 0,75litra i 3 łyżeczki galaretki.
Można użyć delicji o swoim ulubionym smaku, wtedy należy dobrać odpowiedniegoo koloru galaretkę :)
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2011/10/Ciasto-przekladane-delicjami.html