Wykonanie
Już dawno miałam ochotę wypróbować ten przepis. I własnie w ten weekend trafiła się na to okazja;)Przepis na ten
biszkopt znalazłam już dość dawno na jednej z facebookowych kulinarnych grup. Pani Jola (autorka przepisu) napisała o nim, że "rośnie jak szalony". I to prawda, podpisuje się pod tym stwierdzeniem obiema rękami.
Biszkopt faktycznie rośnie jak szalony, dobrze, że za pomocą papieru "powiększyłam" wysokość tortownicy bo
biszkopt by z niego wyparował.Koniecznie wypróbujcie;)A jak jesteście ciekawi co z niego wyczarowałam to zapraszam na moją
Tortową stronkę.
Składniki:8
jajek2 szklanki
mąki (jeżeli chcecie upiec
kakaowy biszkopt zamieńcie 5 łyżek
mąki na
kakao)2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octuWykonanie:
Białka ubić na sztywno z
cukrem.
Żółtka w osobnej miseczce utrzeć z
octem, dodać
proszek do pieczenia, wymieszać. Do
żółtek na przemian dawać
mąkę i ubite na sztywno
białka. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 x 35) i piec przez około 40 minut temperaturze 180 stopni.Smacznego ;)