Wykonanie
Chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na
biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Jest on podstawą do wielu ciast. Przygotowanie nie jest zbyt trudne.składniki:6
jajek1,5 szkl.
cukru1 szklanki
mąki1/3 szkl.
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakaoBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier, ucieramy ponownie na sztywną masę. Następnie dodajemy po jednym
żółtku. Do masy wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę. Pieczemy około 50-60 min w temp 200 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, patyczek ma być suchy. Wyjmujemy i studzimy.
A co można zrobić mając
biszkopt ?Niebawem na blogu ;-)