ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy - niezawodny, pyszny, zdrowy...

Biszkopt kakaowy - niezawodny, pyszny, zdrowy...

nazwa

Wykonanie

niedziela, 10 marca 2013
Jest to przepis zmodyfikowany przeze mnie. Podstawą do niego był przepis na biszkopta tradycyjnego, który pochodzi od znajomej mojej mamy. Jak dla mnie – niezawodny...odpukać!!!
Potrzebujemy:
4 jajka (L)
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
3 łyżki ciemnego kakao (ja używam Deco Moreno)
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania jest dokładnie taki jak przy biszkopcie tradycyjnym.
Z jajek oddzielić żółtka i białka. W misce utrzeć białka z malutką szczypta soli i całym cukrem. Gdy są sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą mąkę, mączkę, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy już łyżką, nie mikserem. Niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno tortownicy smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Ważne aby do suchego patyczka.
Podane proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 24cm.
Taki kakaowy biszkopt może stanowić podstawę tortów, być nasączany, przekładany masami, kremami, maczany w śmietanie, stopionej czekoladzie....możliwości co niemiara. Więc spróbujcie bo warto :)
Życzę Smacznego :)*
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)
Źródło:http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/2013/03/biszkopt-kakaowy-niezawodny-pyszny.html