Wykonanie
niedziela, 10 marca 2013
Jest to przepis zmodyfikowany przeze mnie. Podstawą do niego był przepis na
biszkopta tradycyjnego, który pochodzi od znajomej mojej mamy. Jak dla mnie – niezawodny...odpukać!!!Potrzebujemy:4
jajka (L)3/4 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki3 łyżki ciemnego
kakao (ja używam Deco
Moreno)2 łyżki
mączki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób wykonania jest dokładnie taki jak przy
biszkopcie tradycyjnym.Z
jajek oddzielić
żółtka i
białka. W misce utrzeć
białka z malutką szczypta
soli i całym
cukrem. Gdy są sztywne dodać
żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą
mąkę, mączkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Teraz mieszamy już łyżką, nie mikserem. Niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno tortownicy smarujemy
olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Ważne aby do suchego patyczka.Podane proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 24cm.Taki
kakaowy biszkopt może stanowić podstawę
tortów, być nasączany, przekładany masami, kremami, maczany w
śmietanie, stopionej
czekoladzie....możliwości co niemiara. Więc spróbujcie bo warto :)Życzę Smacznego :)*
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)