ßßß
Jest to przepis zmodyfikowany przeze mnie. Podstawą do niego był przepis na biszkopta tradycyjnego, który pochodzi od znajomej mojej mamy. Jak dla mnie – niezawodny...odpukać!!!Potrzebujemy:4 jajka (L)3/4 szkl. cukru1/2 szkl. mąki3 łyżki ciemnego kakao (ja używam Deco Moreno)2 łyżki mączki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób wykonania jest dokładnie taki jak przy biszkopcie tradycyjnym.Z jajek oddzielić żółtka i białka. W misce utrzeć białka z malutką szczypta soli i całym cukrem. Gdy są sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą mąkę, mączkę, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy już łyżką, nie mikserem. Niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno tortownicy smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Ważne aby do suchego patyczka.Podane proporcje są idealne na tortownicę o średnicy 24cm.Taki kakaowy biszkopt może stanowić podstawę tortów, być nasączany, przekładany masami, kremami, maczany w śmietanie, stopionej czekoladzie....możliwości co niemiara. Więc spróbujcie bo warto :)Życzę Smacznego :)*
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga. Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałaś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Jeśli chcesz zapraszam do polubienia mojego bloga na Facebooku. Pozdrawiam Agata :)