ßßß
Kilka dni temu robiłam tort urodzinowy. W założeniu było, że ma być owocowy, nie za słodki. Był więc brzoskwiniowo-malinowy z puszystą warstwą mascarpone. Udało mi się sfotografować tylko piętkę, która została z wyrównywania boków, bo tort u góry miał jeszcze biszkopt, którego tu nie widać. O dziwo, oprócz kiepskich zdjęć (nie miałam czasu) chyba nie zaliczyłam większej wpadki, jak to zwykle bywa przy zamówieniowych tortach. Mam nadzieję, że tort smakował, a dla zainteresowanych podaję mój autorski przepis.Składniki: na biszkopt:8 jajek1 1/4 szklanki mąki1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając nadal dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Piec około 35 minut w 175*C. Po ostudzeniu przekroić na połowę i nasączyć herbatą (ewentualnie z alkoholem). na mus brzoskwiniowy:2 puszki brzoskwiń2 galaretki brzoskwiniowe2 łyżeczki żelatynyBrzoskwinie wyjąć z syropu, zmiksować na mus. Syrop zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim dokładnie galaretki i żelatynę, połączyć z musem. Odstawić.na mus malinowy1,5 kg malin mrożonych2 galaretki malinowecukier (ilość w zależności od tego, jak kwaśne są maliny)2 łyżeczki żelatynyMaliny razem z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem, zagotować. Następnie za pomocą blendera zmiksować. Przełożyć na sito, przetrzeć, pestki wyrzucić. Galaretki i żelatynę wymieszać, rozpuścić w szklance wody, połączyć z musem malinowym, odstawić. na krem:2 opakowania mascarpone ( po 250 g każdy)150 g serka Bieluch330 ml śmietanki kremówki3 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka soku z cytryny3 duże łyżki żelatynyŻelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody, odstawić na kilka minut. Następnie pogrzać mieszając do rozpuszczenia (nie zagotować!). Kremówkę ubić z cukrem pudrem.Mascarpone zmiksować z Bieluchem, wanilią i sokiem z cytryny (miksować krótko, tylko do połączenia, bo inaczej się zwarzy). Dodać kremówkę, wymieszać delikatnie. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie ale delikatnie wymieszać.Składanie ciasta:Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą, tak aby wystawała sporo za blaszkę. Ułożyć pierwszy blat biszkopta. Wylać tężejącą masę brzoskwiniową. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyłożyć masę serową, odstawić do stężenia. Wyłożyć mus malinowy, kiedy lekko, ale nie całkowicie stężeje, pzryktyć drugim biszkoptem. Ozdobić kremówką lub dowolnym kremem. Przechowywać w lodówce.
Rada:Na wykonanie tortu trzeba poświęcić dużo czasu. Kolejne warstwy najlepiej przygotowywać kolejno, kiedy poprzednia będzie już tężała na biszkopcie, aby nie doszło do sytuacji, kiedy wszystkie stężeją nam jednocześnie jeszcze w miskach.