ßßß
Składniki:Biszkopt:5 jajek5 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z waniliigarstka jagód (opcjonalnie)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód (opcjonalnie)Masa jagodowa:1 szklanka jagódpół szklanki cukru2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny)1 łyżka soku z cytryny250 g serka mascarpone150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36%łyżka cukru pudruPrzygotowanie:Biszkopt:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.3. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej jagody.4. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę razem z cukrem.5. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.6. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodawać stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać jagody.7. Masę przełożyć na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić.8. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia.9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem.10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry.
11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką.
12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia.
Masa jagodowa:Przygotować wg tego przepisu.13. Roladę rozwinąć.14. Rozsmarować krem jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki).15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: kuchniaaleex.blogspot.com(rolada)
