Wykonanie
Ponownie
jagody w roli głównej :) A to wszystko za sprawą kremu, który popełniłam przy okazji
jagodowych babeczek . Tak mi zasmakował, że zrobienie kolejnego wypieku z wykorzystaniem tego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na
jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy co najmniej zadowalający :)
Składniki:
Biszkopt:5
jajek5 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliigarstka
jagód (opcjonalnie)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej - do obtoczenia
jagód (opcjonalnie)Masa jagodowa:1 szklanka
jagódpół szklanki
cukru2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki
żelatyny)1 łyżka
soku z cytryny250 g
serka mascarpone150 ml schłodzonej
śmietany kremówki 30 lub 36%łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:
Biszkopt:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C.2. Standardową blachę z piekarnika wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.3.
Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać
mąkę ziemniaczaną i delikatnie obtoczyć w niej
jagody.4.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę razem z
cukrem.5. Dalej ubijając dodawać po jednym
żółtku.6. Obie
mąki i
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodawać stopniowo do ubitej masy, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać
jagody.7. Masę przełożyć na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić.8. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia.9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją
cukrem.10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry.
11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego
boku razem ze ściereczką.
12. Pozostawić zwiniętą roladę do całkowitego ostygnięcia.
Masa jagodowa:Przygotować wg tego przepisu.13. Roladę rozwinąć.14. Rozsmarować krem
jagodowy zostawiając 2 cm margines wzdłuż dłuższego
boku. Ponownie zwinąć (już bez ściereczki).15. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać roladę
cukrem pudrem.Źródło/ Inspiracja: kuchniaaleex.blogspot.com(rolada)