ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: piernikowy przekładaniec

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: piernikowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto: ( blaszka o wymiarach 23*23 cm)
4 szklanki mąki
250g masła
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody
4 łyzki kakao
przyprawa do piernika
3 łyżeczki cynamonu
2 jajka
Mleko, kakao, margarynę, cukier zagotować i ostudzić. Dodac resztę składników, wymieszać. Wylac do formy wyłożonej papierem i upiec do suchego patyczka w 180*C. Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Krem grysikowy:
1/2 l mleka
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 kostki masła
1/3 szklanki cukru
1 łyzka soku z cytryny
Mleko z cukrem zagotowac, dodać kaszę, gotowac aż zgestnieje i ostudzić. Małso utzreć na puch, dodawać po łyżce kaszy oraz sok z cytryny.
Galaretka:
2 słoiczki dżemu wisniowego
4 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, wymieszac z dżemem.
Dodatkowo:
2 kieliszki wisniówki
1/2 tabliczki czekolady
garśc pokrojonych prażonych orzechów
Ciasto nasączyc wisniówka. Na jedną część wyłożyć tężejącą masę galaretkową, przykryc ciastem i wyłozyc mase grysikową. Przykryć trzecim blatem i polać stopioną czekoladą. Posypać orzechami. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/08/piernikowy-przekadaniec.html