ßßß
Witajcie:)Zima była, ale się zmyła. I to dosłownie. Nie pamiętam dotąd zimy, która trwała cztery dni, ale niech jej będzie:) I tak na niczym nie jeżdżę, chyba że na tyłku po oblodzonych schodach, jak się wyłożę:) Zima, nie zima, ale ciasto dobre trzeba zjeść. Dziś polecam szybki piernik, upieczony i sfotografowany przez moją mamę. Niestety z racji odległości mogłam się poczęstować tylko zdjęciem, ale ciasto było tak zachwalane, że grzech byłoby nie podzielić się przepisem.Składniki:400 g mąki125 g masła stopionego2 jajka1 łyżka sody5 łyżek dżemu lub powideł4 łyżki kakao250 g cukru1 szklanka mlekaprzyprawa do piernikaJajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę przesianą z kakao i przyprawą. Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do masy. Dodać dżem i ostudzone masło. Razem wymieszać. Przelać do dużej keksówki (35 cm) i piec w 180*C około godziny.