Wykonanie
Choć za oknem śniegu nie ma, u nas w KokoszkoLandzie nadal pachnie świętami.Nie należę do największych fanów piernika ale muszę przyznać że ten wyjątkowo przypadł mi do gustu. Przepis bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie można go podawać zaraz po ostygnięciu.Ciasto ma korzenny aromat, a dzięki
masie marcepanowej jest miękkie i wilgotne, w przeciwieństwie do tradycyjnych, suchych pierników.

Składniki1 szklanka
miodu1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka3 szklanki
mąki pszennej4
jajka100 g
masła30 g
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżka karmelu (2 łyżki
cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)1 łyżka
kakaopół szklanki
orzechów włoskichDo przełożenia
dżem wiśniowy lub inny ulubiony smakmasa marcepanowa ok. 400 g
Miód,
masło,
przyprawę do piernika,
cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników. Poczekać aż masa się ostudzi.Do gotowej masy dodawać kolejno:
cukier,
mleko,
kakao,
żółtka,
mąkę oraz
sodę - każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego.
Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą piernikową. Dodać
bakalie i wymieszać.Ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do wypieków.Piec w temperaturze 170ºC prze około 60 minut.Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć ciasto z formy i poczekać aż ostygnie. Długim nożem przeciąć piernik w poprzek. Posmarować obie części
dżemem. Następnie na dolnej cześć ciasta z
dżemem rozsmarować masę marcepanową. Przykryć ja górną częścią i delikatnie przycisnąć.



SMACZNEGO!