Wykonanie
Męczyła mnie ochota na sernik i męczyła, aż w końcu uległam i zabrałam się za niego. Efekt przeszedł moje oczekiwania, tak, że sama pochłonęłam większość.. Trudno, raz można sobie pozwolić. Uwielbiam serniki. Ten jest efektem moich kombinacji i zlepkiem kilku przepisów. W drugiej, jeszcze lepszej wersji, zalałam go
galaretką. Był jeszcze lepszy, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Warto wypróbować.

ciasto:1,5 szklanki
mąki1/2 kostki
margaryny1,5 łyżki
cukru pudru3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoWszystkie składniki zagnieść i wstawić do zamrażalnika na godzinę.
ser:1 kg
sera gładkomielonego2
jajka2 budynie
śmietankowe1 szklanka
cukru1/2 szklanki roztopionego
masła5
białekbakalie (
rodzynki, kandyzowane
ananasy, skórki z
cytrusów)dodatkowo:puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwinioweSer zmiksować z
jajami, dodać
cukier, budynie,
masło i pianę ubitą z
białek. Wymieszać z
bakaliami.Z ciasta odłożyć odrobinę, resztę zetrzeć na grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem. Wylać
ser, na wierzchu ułożyć pokrojone w grubą kostkę
brzoskwinie. Zetrzeć resztę ciasta. Piec powoli w 200*C przez około godzinę. Po wystudzeniu zalać
galaretką.