Wykonanie
Podstawowy przepis na sernik. Sernik na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast mojej rodziny. Czasem piekę je na ciemnym cieście, czasem na jasnym, tak jak właśnie w tym przepisie. Jeżeli zamierzacie zabrać się za sernik, nie oszczędzajcie na
twarogu. Ja zazwyczaj używam półtłustego,
śmietankowego twarogu z Gniewina, który przed użyciem
mielę na drobnym sitku maszynki do
mięsa.Składniki na ciasto do sernika:1/2 kostki
margaryny,2
żółtka,1
cukier wanilinowy,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1 szklanka
mąki.Składniki na masę
serową do sernika:1,5 kg.
sera,8
żółtek,10
białek z
jajka,1 kostka
masła,2 szklanki
cukru pudru,1
cukier wanilinowy,2 budynie
śmietankowe,
rodzynki.Sposób przygotowania ciastaWrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj,Wyłóż ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,Ciasto nakłuj widelcem na całej jego powierzchni,Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut,Po skończeniu pieczenia ostudź spód.Sposób przygotowania masy serowejPrzed rozpoczęciem przygotowywania masy wyciągnij wszystkie składniki z lodówki. Ważne jest aby składniki miały jednakową temperaturę.Wrzuć do miski
cukier puder i
żółtka i utrzyj je razem,Następnie dodawaj po trochu
masło, cały czas ucierając,Po utarciu
masła, dodawaj porcjami
ser i nadal ucieraj,Wsyp budynie, dzięki którym masa serowa po upieczeniu będzie zwarta,Na samym końcu dodaj pianę z 10
białek. Pianę możesz wlać na raz, ale mieszaj z masą
serową bardzo delikatnie,Masę
serową wlej na upieczone i ostudzone ciasto,Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 , 5 godz.Koszty składników: 0,5
margaryny (1,15 zł) + 2
cukry wanilinowe (1,20 zł) + 1,5 kg.
twarogu (17 zł) + 10
jajek (5 zł) + kostka
masła (6 zł) +
rodzynki (3,60 zł) + 2 budynie (2 zł) + szklanka
mąki (0,75 zł). Razem: 36,70 zł. Sernik zazwyczaj polewam roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą (3 zł) oraz posypuję kolorową posypką (ok. 3 zł). Łączny koszt składników ciasta to: 42,70 zł. Koszt w przypadku zamówienia od 65 do 80 zł za blachę ciasta o wadze ok. 3 kg.