Wykonanie
Ten przepis to odmiana , od sałatek
majonezowych , które chociaż pyszne , nie zawsze sprawdzają się na np. dorosłych imprezach , wywołując niekiedy niepożądane efekty , po Sylwestrowej zabawie 😉 Ta
sałatka jest naprawdę pyszna a do tego nisko kaloryczna i bardzo prosta w przygotowaniu . Można zaskoczyć znajomych lub rodzinę , nowym smakiem 😉 Polecam , szczególnie jeśli ktoś lubi
oliwki i pikantne nutki .. 😉
Składniki :1 paczka zielonych
oliwek bez pestek ( lub słoik 250 ml )1 duża
czerwona papryka ( lub żółta dla koloru 😉 )1
ogórek konserwowy ( średni )1
cebula biała ( mała lub 1/2 średniej )1 puszk a
czerwonej fasolki1/2 puszki
kukurydzy konserwowej1 opakowanie
sosu sałatkowego włoskiego1 /2 łyżeczki mielonego
chilli1 czubata łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oliwy z oliwekFasolkę wylewamy z puszki na sitko do odcedzania
makaronu i płukamy pod bieżącą
wodą -zostawiamy do odcieknięcia .
Kukurydzę wykładamy na sitko do
fasolki , dodajemy tam także posiekany
ogórek i
paprykę , oraz drobniutko pokrojoną
cebulkę .
Oliwki kroimy na połówki i dodajemy do reszty składników , wszystko mieszamy i pozostawiamy na sitku 2 godziny do odcieknięcia ,
sałatka w tym czasie puszcza sporo soku , który jest nam zbędny .
Po upływie tego czasu posypujemy
sałatkę sosem włoskim z
torebki , dodajemy
chilli i
cukier , mieszamy a następnie przekładamy do miseczek . Gotowe , można serwować ,
powiem szczerze ,że
sałatka jest naprawdę świetna w smaku, prezentuje się sama w sobie apetycznie i nieco urozmaici
sałatkowy, imprezowy bufet 😉