Wykonanie
Pyszna potrawa , która powstała z resztek
ziemniaków z dnia poprzedniego i końcówki
cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się z każdym daniem mięsnym . Można ja zaserwować zamiast
ziemniaków z
wody , zawsze jest to ciekawsze rozwiązanie lub podać sama , tak jak ja zrobiłam w towarzystwie sosu z
ogórków i
jogurtu . Pyszne , proste i bardzo szybkie 😉 W sam raz na zabiegany początek roku szkolnego 😉
Składniki :1/2 średniej
cukinii , najlepiej zielonej -ma ciut inny smak niż żółta2 szklanki
ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia , pokrojonych w kostkę1
cebula średniej wielkości2 ząbki
czosnkupieprz i
sól do smaku
olej do smażeniapęczek
ziół do posypania (
pietruszka ,
szałwia,
majeranek ,
tymianek -po gałązce )
Cukinię kroimy w kostkę, podobnej wielkości, jak pokrojone są ugotowane
ziemniaki .
Cebulkę kroimy w piórka . Wszystko podsmażamy na rozgrzanym
oleju ( najlepiej na małej ilości ) , razem z wyciśniętym
czosnkiem ,
solą i
pieprzem , do momentu , aż
zrobi się pięknie złociste i przypieczone . Zdejmujemy z patelni , rozkładamy na talerze i posypujemy siekanymi
ziołami . Podajemy. Gotowe 😉