Wykonanie
Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli chodzi o porcje 😉 Jednym załatwiam obiad i kolację , bo zawsze zostaje kawałeczek . Składniki można komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie .

Składniki :ciasto :250 g
mąki (pszennej tortowej)1 łyżeczka
soli150 g
masła, zimnego1
jajkomasa jajeczna:200 g
śmietanki 30%100 g
twarogu półtłustego50 ml
mleka2
jajka całe3
żółtkaszczypta
gałki muszkatołowejsól do smakufarsz :1
filet z kurczaka150 g
boczku wędzonego8
pieczarek1 duża
cebula3 -4 liście z ogonkami
buraka naciowego2 ząbki
czosnku
Masło siekamy , dodajemy do niego
mąkę ,
sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy
jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut . Teraz możemy przygotować składniki na farsz .
Kurczaka ,
cebulę ,
pieczarki ,
boczek i liście z łodygami kroimy w równe kawałki ( jak na zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni
boczek razem z
cebulką , jak już będą rumiane , wkładamy
pieczarki -smażymy mieszając około 2-3 minut , dodajemy
kurczaka , solimy ,
pieprzymy i dodajemy wyciśnięty praską
czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut .


Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę
masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko
solą i
pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie , nakłuwamy widelcem , wykładamy folią i wysypujemy
grochem lub
fasolą -ważne, żeby nie wyrosło (
groch , czy
fasola posłużą nam do kolejnych jeśli je przechowamy ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 C i do gorącego wstawiamy spód , najlepiej na niższą półkę .


Piecze my 15 minut . Wyjmujemy , ściągamy folię z ziarnami ( odkładamy , może kiedyś się przyda do drugiego wypieku ) , wkładamy ponownie do piekarnika na 13 minut . Po tym czasie wyjmujemy ciasto i stawiamy do przestygnięcia . Składniki na masę łączymy ze sobą i miksujemy mikserem na średnich obrotach , tylko tyle ,żeby się połączyły . Na cieście układamy podsmażony farsz , zalewamy masą jajeczną i wstawiamy ostatni raz do piekarnika na 30 minut , temperatura jak poprzednio 180 C -piekarnik gorący . Po upływie tego czasu quiche jest gotowe , lepiej się kroi jak troszkę przestygnie 😉 Smacznego 😉