ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

nazwa

Wykonanie

Gdy zobaczyłam ten przepis na naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja", od razu postanowiłam, że je zrobię. "Smakował" mi sam opis, to raz, a dwa, w kuchni stała świeżo zakupiona doniczka z bazylią. Bazyli używałam w kuchni od lat, niestety tylko w postaci suszonej. Ze świeżą zapoznałam się dopiero w Anglii, gdzie można ją kupić w każdym supermarkecie. Pokochałam ją oczywiście od razu, a jej zapach mnie oszołamia i jednocześnie przypomina moje wakacje spędzane w przepięknej roztoczańskiej wiosce, gdzie powietrze aż drżało od feerii zapachów. I ten, tak znajomy... czyżby gdzieś u babci w ogródku rosła bazylia?
Pozwoliłam sobie zmienić nazwę przepisu i zrezygnowałam z sosu(dziękuję grumko:)). Zapiekłam naleśniki po prostu w samym maśle, przez co zachowały wspaniały serowo-pieczarkowy smak, z nutą bazyli w tle:)
Wersję oryginalną można zobaczyć tutaj . Podaję przepis lekko zmieniony.
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki piwa
1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki masła
sól
nadzienie:
2 łyżki masła+2 łyżki do wysmarowania naczynia
mała, drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
25 dkg posiekanych pieczarek
25 dkg twarogu(użyłam quarka 0% tłuszczu)
2 jajka
4 łyżki bazylii
sól i pieprz do smaku
Masło na nadzienie stapiamy na patelni, podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i pieczarki. Odstawiamy. Gdy ostygnie, dodajemy resztę składników na nadzienie, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę i odstawiamy co najmniej na godzinę. Po tym czasie smażymy naleśniki na złoty kolor. Następnie każdy naleśnik wypełniamy nadzieniem, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem. Zapiekamy ok 20 min w piekarnika nagrzanym do ok. 180st
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/07/naleniki-z-serem-pieczarkami-i-bazyli.html