ßßß

Opis : Spaghetti carbonara po irlandzku to danie bardzo sycące, smaczne, ale niewątpliwie dosyć ciężkie, szczególnie ze względu na sos i ogólne połączenie wszystkich składników. Sos jest bardzo delikatny w smaku, podobny do sosu beszamelowego z dodatkiem gałki muszkatołowej.Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia irlandzka; przepis własny (wzorowałam się na przepisie z internetu i pomyśle z pewnej irlandzkiej restauracji)Składniki :200-300 g makaronu Spaghetti2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 240 g)150 g pieczarek100 g boczku wędzonego150 ml śmietany kremówki150 ml pełnotłustego mleka1 jajko1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej1/3 łyżeczki gałki muszkatołowejsólpieprzparmezan do posypaniaPrzygotowanie :Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.W czasie gotowania makaronu, pokroić w średnią kostkę kurczaka.Posolić i popieprzyć lekko.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Dodać kurczaka.Boczek pokroić w większą kostkę.Dodać do kurczaka.Smażyć wszystko do miękkości.Między czasie pokroić pieczarki w plastry.Dodać je na patelnię i smażyć/dusić do miękkości.Doprawić pieczarki solą i pieprzem.Połączyć ze sobą mleko, śmietanę, mąkę oraz jajko.Wszystko wymieszać na gładką masę.Wlać na patelnię.Mieszać cały czas, aż przestanie gęstnieć.Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.Wymieszać.Do gotowego sosu można dodać makaron i starannie wszystko połączyć, ale można również podać makaron polany sosem.Na koniec posypać startym/"ostruganym" serem.