Wykonanie


Opis : Spaghetti carbonara po irlandzku to danie bardzo sycące, smaczne, ale niewątpliwie dosyć ciężkie, szczególnie ze względu na sos i ogólne połączenie wszystkich składników.
Sos jest bardzo delikatny w smaku, podobny do
sosu beszamelowego z dodatkiem
gałki muszkatołowej.Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia irlandzka; przepis własny (wzorowałam się na przepisie z internetu i pomyśle z pewnej irlandzkiej restauracji)Składniki :200-300 g
makaronu Spaghetti2 pojedyncze
piersi kurczaka (ok. 240 g)150 g
pieczarek100 g
boczku wędzonego150 ml
śmietany kremówki150 ml pełnotłustego
mleka1
jajko1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej/kukurydzianej1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejsólpieprzparmezan do posypaniaPrzygotowanie :Ugotować
makaron wg instrukcji na opakowaniu.W czasie gotowania
makaronu, pokroić w średnią kostkę
kurczaka.Posolić i popieprzyć lekko.Rozgrzać tłuszcz na patelni.Dodać
kurczaka.
Boczek pokroić w większą kostkę.Dodać do
kurczaka.Smażyć wszystko do miękkości.
Między czasie pokroić
pieczarki w plastry.Dodać je na patelnię i smażyć/dusić do miękkości.Doprawić
pieczarki solą i
pieprzem.Połączyć ze sobą
mleko,
śmietanę,
mąkę oraz
jajko.Wszystko wymieszać na gładką masę.Wlać na patelnię.Mieszać cały czas, aż przestanie gęstnieć.Doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową.Wymieszać.Do gotowego sosu można dodać
makaron i starannie wszystko połączyć, ale można również podać
makaron polany sosem.Na koniec posypać startym/"ostruganym"
serem.