ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Carbonara Po Irlandzku

Spaghetti Carbonara Po Irlandzku

nazwa

Wykonanie

Opis : Spaghetti carbonara po irlandzku to danie bardzo sycące, smaczne, ale niewątpliwie dosyć ciężkie, szczególnie ze względu na sos i ogólne połączenie wszystkich składników. Sos jest bardzo delikatny w smaku, podobny do sosu beszamelowego z dodatkiem gałki muszkatołowej.
Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia irlandzka; przepis własny (wzorowałam się na przepisie z internetu i pomyśle z pewnej irlandzkiej restauracji)
Składniki :
200-300 g makaronu Spaghetti
2 pojedyncze piersi kurczaka (ok. 240 g)
150 g pieczarek
100 g boczku wędzonego
150 ml śmietany kremówki
150 ml pełnotłustego mleka
1 jajko
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
parmezan do posypania
Przygotowanie :
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
W czasie gotowania makaronu, pokroić w średnią kostkę kurczaka.
Posolić i popieprzyć lekko.
Rozgrzać tłuszcz na patelni.
Dodać kurczaka.
Boczek pokroić w większą kostkę.
Dodać do kurczaka.
Smażyć wszystko do miękkości.
Między czasie pokroić pieczarki w plastry.
Dodać je na patelnię i smażyć/dusić do miękkości.
Doprawić pieczarki solą i pieprzem.
Połączyć ze sobą mleko, śmietanę, mąkę oraz jajko.
Wszystko wymieszać na gładką masę.
Wlać na patelnię.
Mieszać cały czas, aż przestanie gęstnieć.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Wymieszać.
Do gotowego sosu można dodać makaron i starannie wszystko połączyć, ale można również podać makaron polany sosem.
Na koniec posypać startym/"ostruganym" serem.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/02/spaghetti-carbonara-po-irlandzku.html