ßßß
Składniki :6 jajek1 puszka groszku zielonego1 puszka -mała ,kukurydzy1/2 opakowania mrożonych karotekżelatyna lub agar3 kostki bulionowe warzywne1 łyżeczka cukru2 łyżeczki soku z cytryny1/2 pęczka natki pietruszkipieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo -studzimy i obieramy z łupinek , kroimy na połowę . Karotki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , studzimy i odstawiamy . Natkę pietruszki siekamy drobno . W słoikach lub miseczkach układamy jajka na przemian z warzywami : marchewką , groszkiem ,kukurydzą i przesypując każda warstwę natką pietruszki .
W garnku zagotowujemy 1,5 l wody , dodajemy kostki rosołowe , pieprz , cukier i cytrynę , po zagotowaniu , wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę ( lub agar ) według instrukcji z opakowania . Zalewamy , ciepłą zalewą nasze warzywa z jajkami i odstawiamy do przestygnięcia , kiedy słoje będą już zimne , wstawiamy je na 12 godzin do lodówki . Po tym czasie galaretka jest gotowa . Pyszna z dipem chrzanowym ( przepis na blogu w dziale dipy sosy ,pasty ) Zamknięta w słoiku postoi tydzień . Smacznego 😉