ßßß Cookit - przepis na Jajka w warzywnej galaretce

Jajka w warzywnej galaretce

nazwa

Wykonanie

Czasami ma się na coś ochotę , ale nie na kanapki , które wchodzą w boczki i wychodzą bokiem , po całym tygodniu życia w pospiechu . Tylko na coś lekkiego i pysznego , coś co jest kolorowe i apetyczne . Jajka w galarecie to naprawdę smaczny posiłek lub przystawka , fajna wegetariańska ( jeśli użyjemy agaru zamiast żelatyny ) , a do tego bardzo odżywcza , dietetyczna i co tu wiele mówić ładna . Ja wcinam ją z dipem czosnkowo -ogórkowym lub koperkowym , ale najsmaczniejsza jest z chrzanowym 😉
Składniki :
6 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka -mała ,kukurydzy
1/2 opakowania mrożonych karotek
żelatyna lub agar
3 kostki bulionowe warzywne
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz do smaku
Jajka gotujemy na twardo -studzimy i obieramy z łupinek , kroimy na połowę . Karotki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , studzimy i odstawiamy . Natkę pietruszki siekamy drobno . W słoikach lub miseczkach układamy jajka na przemian z warzywami : marchewką , groszkiem ,kukurydzą i przesypując każda warstwę natką pietruszki .
W garnku zagotowujemy 1,5 l wody , dodajemy kostki rosołowe , pieprz , cukier i cytrynę , po zagotowaniu , wyłączamy gaz i dodajemy żelatynę ( lub agar ) według instrukcji z opakowania . Zalewamy , ciepłą zalewą nasze warzywa z jajkami i odstawiamy do przestygnięcia , kiedy słoje będą już zimne , wstawiamy je na 12 godzin do lodówki . Po tym czasie galaretka jest gotowa . Pyszna z dipem chrzanowym ( przepis na blogu w dziale dipy sosy ,pasty ) Zamknięta w słoiku postoi tydzień . Smacznego 😉
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/jajka-w-warzywnej-galaretce