Wykonanie
Czasami ma się na coś ochotę , ale nie na kanapki , które wchodzą w
boczki i wychodzą
bokiem , po całym tygodniu życia w pospiechu . Tylko na coś lekkiego i pysznego , coś co jest kolorowe i apetyczne .
Jajka w galarecie to naprawdę smaczny posiłek lub przystawka , fajna wegetariańska ( jeśli użyjemy agaru zamiast
żelatyny ) , a do tego bardzo odżywcza , dietetyczna i co tu wiele mówić ładna . Ja wcinam ją z dipem
czosnkowo -
ogórkowym lub
koperkowym , ale najsmaczniejsza jest z
chrzanowym 😉

Składniki :6
jajek1 puszka
groszku zielonego1 puszka -mała ,
kukurydzy1/2 opakowania mrożonych karotek
żelatyna lub agar3 kostki
bulionowe warzywne1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soku z cytryny1/2 pęczka
natki pietruszkipieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo -studzimy i obieramy z łupinek , kroimy na połowę . Karotki gotujemy w osolonej wodzie , odcedzamy , studzimy i odstawiamy .
Natkę pietruszki siekamy drobno . W słoikach lub miseczkach układamy
jajka na przemian z warzywami :
marchewką ,
groszkiem ,
kukurydzą i przesypując każda warstwę
natką pietruszki .


W garnku zagotowujemy 1,5 l
wody , dodajemy
kostki rosołowe ,
pieprz ,
cukier i
cytrynę , po zagotowaniu , wyłączamy gaz i dodajemy
żelatynę ( lub agar ) według instrukcji z opakowania . Zalewamy , ciepłą zalewą nasze warzywa z
jajkami i odstawiamy do przestygnięcia , kiedy słoje będą już zimne , wstawiamy je na 12 godzin do lodówki . Po tym czasie
galaretka jest gotowa . Pyszna z dipem
chrzanowym ( przepis na blogu w dziale dipy sosy ,pasty ) Zamknięta w słoiku postoi tydzień . Smacznego 😉
