ßßß Cookit - przepis na Kulki w glazurze

Kulki w glazurze

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 30
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z ryby słodkowodnej 250 gramów
bulion warzywny 1 litrów
cebula 2 sztuk
jajka 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
bulion warzywny 1 szklanek
żelatyna 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczona cebule pokroić na kawałki i razem z rybą dwukrotnie zmielić. Dodać jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformować 30 kulek o średnicy 3,5 cm. W rondlu zagotować bulion warzywny. Do wrzącego wkładać porcjami kulki i gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i kłaść na ściereczkę, odsączyć. Przestudzone wstawić do lodówki. Bulion przecedzić przez gęste sito lub gazę. Szklankę bulionu odlać, wymieszać w nim żelatynę i odstawić na 15 minut. Bulion z żelatyna podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Galaretkę wystudzić. Ponabijane na wykałaczki kulki dwukrotnie maczać w galaretce, po czym schłodzić je w lodowce. Podawać, gdy powlekająca je galaretka porządnie zakrzepnie. Podawać z sosem tatarskim lub remoulade.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9575/Kulki-w-glazurze