ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilet z ryby słodkowodnej 250 gramówbulion warzywny 1 litrówcebula 2 sztukjajka 1 sztukbułka tarta 2 łyżek stołowychcukier według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniabulion warzywny 1 szklanekżelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Oczyszczona cebule pokroić na kawałki i razem z rybą dwukrotnie zmielić. Dodać jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformować 30 kulek o średnicy 3,5 cm. W rondlu zagotować bulion warzywny. Do wrzącego wkładać porcjami kulki i gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i kłaść na ściereczkę, odsączyć. Przestudzone wstawić do lodówki. Bulion przecedzić przez gęste sito lub gazę. Szklankę bulionu odlać, wymieszać w nim żelatynę i odstawić na 15 minut. Bulion z żelatyna podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Galaretkę wystudzić. Ponabijane na wykałaczki kulki dwukrotnie maczać w galaretce, po czym schłodzić je w lodowce. Podawać, gdy powlekająca je galaretka porządnie zakrzepnie. Podawać z sosem tatarskim lub remoulade.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: