Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filet z ryby słodkowodnej 250 gramów
bulion warzywny 1 litrów
cebula 2 sztuk
jajka 1 sztuk
bułka tarta 2 łyżek stołowych
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
bulion warzywny 1 szklanek
żelatyna 2 łyżek deserowychWykonanie:Oczyszczona
cebule pokroić na kawałki i razem z
rybą dwukrotnie zmielić. Dodać
jajko oraz
tartą bułkę i wymieszać. Doprawić do smaku
solą,
cukrem oraz
pieprzem. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformować 30 kulek o średnicy 3,5 cm. W rondlu zagotować
bulion warzywny. Do wrzącego wkładać porcjami kulki i gotować 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i kłaść na ściereczkę, odsączyć. Przestudzone wstawić do lodówki.
Bulion przecedzić przez gęste sito lub gazę. Szklankę
bulionu odlać, wymieszać w nim
żelatynę i odstawić na 15 minut.
Bulion z
żelatyna podgrzewać, mieszając, aż
żelatyna całkiem się rozpuści.
Galaretkę wystudzić. Ponabijane na wykałaczki kulki dwukrotnie maczać w
galaretce, po czym schłodzić je w lodowce. Podawać, gdy powlekająca je
galaretka porządnie zakrzepnie. Podawać z
sosem tatarskim lub remoulade.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: