ßßß
Składniki :1 kg wątroby wieprzowej2 cebule – raczej małe1 jajko2 szklanki bułki tartejsól , pieprz do smaku
Wątrobę oczyszczamy z błon , żyłek itp brzydkich historii . Następnie siekamy nożem na drobniuśkie kawalątki ( jak na zdjęciu ) . Przekładamy do miski . Cebulkę obieramy , siekamy drobno i podsmażamy na patelni , aż zrobi się mięciutka – uważamy ,żeby nie przypalić , po przestudzeniu dodajemy do wątróbki .
Następnie wbijamy jajko , wsypujemy 1/2 szklanki bułki tartej , sól i pieprz do smaku . Całość dokładnie mieszamy . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po upływie tego czasu wyjmujemy , oddzielamy łyżką porcje i obtaczamy w reszcie bułki tartej , formując kształt kotlecików . Smażymy na oleju , na średnim ogniu , aż do momentu kiedy nabiorą złotego koloru . Podajemy z tym co kto lubi , nam najbardziej smakują z surówką z młodej kapusty i ziemniaczkami z koperkiem 😉 Smacznego 😉