ßßß Cookit - przepis na Babka orzechowa z gruszkami

Babka orzechowa z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę orzechową. Pięknie pachnącą cynamonem i czekoladą. Z kawałkami gruszek, pistacjami i orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :D
Życzę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy,
niech ten czasy wypełni Wasze serca spokojem i radością!
Wesołego Alleluja!
Składniki:
4 jajka
180 g cukru trzcinowego
150 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
170 g mąki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
100 g mielonych migdałów
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml letniego mleka
50 g drobno pokrojonych orzechów (włoskie albo laskowe)
30 g drobno pokrojonych pistacji
50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo mlecznej czekolady
2 gruszki pokrojone w kostkę
Krem
250 g serka mascarpone
2 łyżki kakao
2-3 łyżki cukru pudru
Tortownica 21cm, wyłożona pergaminem
Do miski wsyp mąki, mielone migdały. sodę, cynamon i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj do aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone masło, stopniowo dodawaj mąkę a na koniec wlej mleko. Ubijaj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodaj orzechy, czekoladę i gruszki. Przelej do foremki i piecz w 180*C (dolna grzałka termoobieg) do suchego patyczka około 40-50 minut. Przestudź.
Serek mascarpone wymieszaj z kakao i cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z foremki,ułóż na paterze a wierzch posmaruj kremem. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami albo czekoladowymi wiórkami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/04/babka-orzechowa-z-gruszkami.html