Wykonanie

Ostatni wypiek przed świętami. Dzisiaj mam dla Was babkę
orzechową. Pięknie pachnącą
cynamonem i
czekoladą. Z kawałkami
gruszek,
pistacjami i
orzechami włoskimi. Babka jest puszysta, mięciutka i wilgotna od
owoców. Bardzo dobrym i takim innym wykończeniem babki jest krem z
serka mascarpone. Polecam, babeczka na pewno zachwyci gości :DŻyczę Wam radosnej i spokojnej Wielkanocy,niech ten czasy wypełni Wasze
serca spokojem i radością!Wesołego Alleluja!Składniki:4
jajka180 g
cukru trzcinowego150 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła170 g
mąki pszennej40 g
maki ziemniaczanej100 g mielonych
migdałów2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
cynamonu100 ml letniego
mleka50 g drobno pokrojonych
orzechów (włoskie albo laskowe)30 g drobno pokrojonych
pistacji50 g drobno pokrojonej gorzkiej albo
mlecznej czekolady2
gruszki pokrojone w kostkęKrem250 g
serka mascarpone2 łyżki
kakao2-3 łyżki
cukru pudruTortownica 21cm, wyłożona pergaminemDo miski wsyp
mąki, mielone
migdały.
sodę,
cynamon i porządnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Jajka wbij do miski i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj
cukier i ubijaj do aż
cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Następnie cienkim strumykiem wlewaj rozpuszczone
masło, stopniowo dodawaj
mąkę a na koniec wlej
mleko. Ubijaj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Delikatnie mieszając dodaj
orzechy,
czekoladę i
gruszki. Przelej do foremki i piecz w 180*C (dolna grzałka termoobieg) do suchego patyczka około 40-50 minut. Przestudź.
Serek mascarpone wymieszaj z
kakao i
cukrem pudrem. Wyjmij ciasto z foremki,ułóż na paterze a wierzch posmaruj kremem. Udekoruj czekoladowymi jajeczkami albo czekoladowymi wiórkami.