Wykonanie
Po wszystkich słodkościach przekładanych różnymi masami, tymi bardziej słodkimi i mniej słodkimi, postanowiłam upiec ciasto ucierane z dodatkiem tartej
czekolady i
gruszek. Pyszne, choć bardziej słodkie niż ciasto z dodatkiem
jabłek. Polecam!

Składniki:20 dag
masła3/4 szklanki
cukru2 opakowania
cukru waniliowego1 łyżka
kakao1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1/2 tabliczki
czekolady mlecznej1/2 łyżeczki
cynamonu5
jajek1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia4-5
gruszek2 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Jajka ucieram z
cukrem i
cukrem waniliowy na pianę.
Masło ucieram na puch i dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie
mąki mieszam z
kakao i
proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy.
Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z
ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.
Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190° C na 35-40 minut. Upieczone wyj,uje, i posypuję wierzch
cukrem pudrem.