ßßß
Składniki:20 dag masła3/4 szklanki cukru2 opakowania cukru waniliowego1 łyżka kakao1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1/2 tabliczki czekolady mlecznej1/2 łyżeczki cynamonu5 jajek1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia4-5 gruszek2 łyżki cukru pudruWykonanie:Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowy na pianę. Masło ucieram na puch i dodaję po trochu pianę jajeczną, cały czas ucierając. Obie mąki mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie przesiewam do masy. Czekolady ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach i łączę z ciastem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto.Gruszki obieram, kroję na cztery części, usuwam gniazda nasienne, układam na spodzie ciasta i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190° C na 35-40 minut. Upieczone wyj,uje, i posypuję wierzch cukrem pudrem.