ßßß Cookit - przepis na Tarta z kurkami, suszonymi pomidorkami i serkiem mascarpone

Tarta z kurkami, suszonymi pomidorkami i serkiem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Ja, coś tak często ostatnio się zakochuje :D Tym razem padło na wytrawną tartę z moimi kochanymi kurkami (mały zapasik w zamrażarce musi być :) do nich dodałam suszone pomidory, cebulkę, pietruszkę, sery ach!!! Zapach podczas pieczenia jest zniewalający i bardzo kuszący. Nawet nie miałam ochoty na zdjęcia, miałam ochotę od razu spałaszować całą :D Jeśli nie lubicie kurek, albo ich nie macie fantastycznie będzie tu pasować szpinak. Tak czy tak obie wersje będą wam smakować :D Mniammmm
Składniki:
Kruchy spód:
240 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
3 jajka
250 g serka mascarpone
200 g suszonych pomidorów
100 g kurek *
1 mała cebula
1 kulka mozzarelli
1 czubata łyżka drobno pokrojonej pietruszki albo bazylii
sól i pieprz
Foremka do tart 24-26 cm, obciążenie do pieczenia np. groch, fasola, ryż, orzechy
Spód: Mąkę wysyp na stolnice, dodaj sól i masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut.
Nadzienie: Jajka wymieszaj porządnie z serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną cebule, pomidorki, kurki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).
* Świeże kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/03/tarta-z-kurkami-suszonymi-pomidorkami-i.html