ßßß
Ja, coś tak często ostatnio się zakochuje :D Tym razem padło na wytrawną tartę z moimi kochanymi kurkami (mały zapasik w zamrażarce musi być :) do nich dodałam suszone pomidory, cebulkę, pietruszkę, sery ach!!! Zapach podczas pieczenia jest zniewalający i bardzo kuszący. Nawet nie miałam ochoty na zdjęcia, miałam ochotę od razu spałaszować całą :D Jeśli nie lubicie kurek, albo ich nie macie fantastycznie będzie tu pasować szpinak. Tak czy tak obie wersje będą wam smakować :D MniammmmSkładniki:Kruchy spód:240 g mąki krupczatki150 g zimnego masła1 jajko1/2 łyżeczki soliNadzienie:3 jajka250 g serka mascarpone200 g suszonych pomidorów100 g kurek *1 mała cebula1 kulka mozzarelli1 czubata łyżka drobno pokrojonej pietruszki albo bazyliisól i pieprzForemka do tart 24-26 cm, obciążenie do pieczenia np. groch, fasola, ryż, orzechySpód: Mąkę wysyp na stolnice, dodaj sól i masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut.Nadzienie: Jajka wymieszaj porządnie z serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną cebule, pomidorki, kurki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).* Świeże kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.