Wykonanie

Ja, coś tak często ostatnio się zakochuje :D Tym razem padło na wytrawną tartę z moimi kochanymi
kurkami (mały zapasik w zamrażarce musi być :) do nich dodałam
suszone pomidory,
cebulkę,
pietruszkę,
sery ach!!! Zapach podczas pieczenia jest zniewalający i bardzo kuszący. Nawet nie miałam ochoty na zdjęcia, miałam ochotę od razu spałaszować całą :D Jeśli nie lubicie
kurek, albo ich nie macie fantastycznie będzie tu pasować
szpinak. Tak czy tak obie wersje będą wam smakować :D MniammmmSkładniki:Kruchy spód:240 g
mąki krupczatki150 g zimnego
masła1
jajko1/2 łyżeczki
soliNadzienie:3
jajka250 g
serka mascarpone200 g
suszonych pomidorów100 g
kurek *1 mała
cebula1 kulka
mozzarelli1 czubata łyżka drobno pokrojonej
pietruszki albo
bazyliisól i
pieprzForemka do tart 24-26 cm, obciążenie do pieczenia np.
groch,
fasola,
ryż,
orzechySpód:
Mąkę wysyp na stolnice, dodaj
sól i
masło pokrojone w kostkę. Wymieszaj, pokrój i na koniec dodaj
jajko. Zagnieć ciasto (powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk). Rozwałkuj
między dwoma arkuszami pergaminu do pieczenia do wielkości foremki. Przełóż do foremki, dociśnij do dna i brzegów. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180*C. Wyjmij blaszkę, przykryj pergaminem i wysyp obciążenie. Piecz 15 minut, następnie wymnij, usuń pergamin i włóż z powrotem na 15 minut.Nadzienie:
Jajka wymieszaj porządnie z
serkiem mascarpone.Dodaj drobno pokrojoną
cebule,
pomidorki,
kurki i
pietruszkę. Wymieszaj i dopraw
solą i
pieprzem. Na koniec dodaj pokrojoną w średnią kostkę
mozzarelle. Farsz przełóż na podpieczony spód i piecz 25 minut (wierzch po dotknięciu palcem musi być ścięty a nie płynny).* Świeże
kurki powinny być wyczyszczone i podgotowane. W sezonie można użyć świeżych a poza mrożonych.