Wykonanie

Składniki:135g
ryżu ( trochę więcej niż 1/2 szklanki),1 łyżka
masła,1
cebula,2 i 1/2 szklanki
wody,
sól,
pieprz,140g
papryki konserwowej ( najlepiej takiej bez skórki),60g
suszonych pomidorów ( odsączonych),110g
startego sera żółtego ( dwie garście),garść zielonej
pietruszki,
jajko,
mąka,
bułka tarta,
olej.Przygotowanie:
Cabulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
maśle. Gdy już zmięknie dodać
ryż i zalać
wodą. Posolić i popieprzyć. Gotować do momentu aż
ryż zmięknie - w razie potrzeby dolać więcej
wody.
Ryżu nie wysuszać, najlepiej gdy będzie lepki. Odstawić do ostudzenia.
Paprykę i
pomidory suszone pokroić w kostkę - dodać do
ryżu.
Pietruszkę posiekać i również dodać do
ryżu. Na koniec dodać jeszcze
starty ser żółty. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby posolić jeszcze i popieprzyć.

Formować kulki, które obtoczyć w
mące,
jajku i
bułce tartej.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć do zarumienienia się - najlepiej gdy
olej sięga do połowy kulek.


Smacznego!!!