Wykonanie

Pierogi z
kurkami to super pierogowy rarytas, idealne pierogi na lato. Wyjątkowo niekłpotliwe i proste do przygotowania. Umyte
kurki (jak szybko i sprawnie oczyścić
kurki czytaj tutaj ) posiekać, podsmażyć kilka minut z
cebulką i farsz gotowy. Mój farsz składa się z samych
grzybków, ponieważ nie chciałam zagłuszyć delikatnego, wykwintnego smaku
kurek. Ciasto polecam z tego przepisu . Dzisiejsze pierogowe ciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie
maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie
mąki orkiszowej z
maślanką się nie sprawdziło. Pozostanę przy tradycyjnym przepisie na ciasto pierogowe. Pierogi jednak bardzo polecam, bo są przepyszne.

Składniki na
maślankowe ciasto pierogowe ( około 30 sztuk):czubata szklanka
mąki orkiszowej jasnejmniej niż 1/2 szklanki
maślankiszczypta
soliSkładniki na farsz
kurkowy:około 250 g
kurek1
cebula1 łyżka
masła ghee
sól,
pieprzMasło pietruszkowe:1 łyżka drobno posiekanej
pietruszki2 łyżki
masła
Wykonanie:
kurki umyć, następnie osuszyć. Drobno posiekać. Na patelni rozgrzać
masło ghee, zeszklić
cebulę, dodać
kurki i podsmażyć kilka minut do odparowania
wody. Na końcu posolić, oprószyć
pieprzem i odstawić do przestudzenia
mąkę orkiszową wymieszać w misce z
maślanką przy pomocy widelca. Gdy
mąka połączy się z
maślanką wyłożyć ciasto na blat i gdyby nadal się kleiło podsypać
mąką i ręczne zagnieść plastyczne, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, by odpoczęłorozwałkować 2 cienkie placki. Wykrawać szklanką lub foremką krążki, nakładać po 1 łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Odkładać na ściereczkę w międzyczasie zagotować garnek z osolona
wodą. Pierogi gotować w 2 partiach. Wrzucać na wrzątek i po wypłynięciu gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową w małym rodelku roztopić
masło, podgrzać, aż się spieni. Dodać posiekną
pietruszkęŻYCZĘ SMACZNEGO !