ßßß Cookit - przepis na Sezonowe pierogi z kurkami

Sezonowe pierogi z kurkami

nazwa

Wykonanie

Co to było by za lato bez pierogów z kurkami?
SKŁADNIKI:
200g kurek
200g białego sera (można użyć sera ricotta)
świeża pietruszka
1 cebula
300g mąki
łyżka oliwy
ciepła woda
sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło
Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.
W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje)
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ...
W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane delikatnie oliwą z oliwek lub roztopionym masłem.
Smacznego !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/07/sezonowe-pierogi-z-kurkami.html