Wykonanie
Co to było by za lato bez pierogów z kurkami?

SKŁADNIKI:200g
kurek200g
białego sera (można użyć
sera ricotta)świeża
pietruszka1
cebula300g
mąkiłyżka
oliwyciepła
wodasól,
pieprz,
oliwa z oliwek lub
masło
Pokrojoną w kostkę
cebulę delikatnie zeszklić na
oleju dodać pokrojone i oczyszczone
kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić
solą pieprzem i
pietruszką. Na chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać
biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki.W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje)http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.htmlWykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ...

W dużym garnku gotujemy
wodę i 8-
kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane delikatnie
oliwą z oliwek lub roztopionym
masłem.

Smacznego !!!