Wykonanie

Pychotka! Zapach tej potrawy przeniesie was prosto do lasu :)Jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań. Choć najchętniej miałabym lato i wakacje przez całe życie.
Makarony są takie fajne. Proste, smaczne, a pomysły na nie nigdy się nie kończą.Do
sosów według mnie najlepsza jest mała ilość
śmietanki 30% ponieważ nie ścina się jak chudsze
śmietany.Zapraszam do przetestowania tego przepisu!Składniczki:(na 2 porcje)
Makaron penneSos:200g
kurek1/3
cebuli1/4
śmietany 30% w temperaturze pokojowej
sól,
pieprz,
vegetaoliwa,
masłonataka
pietruszki1 łyżeczka
mąki3 łyżki
wodyPrzygotowanie:Makaronik ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurki dokładnie umyć. Ja robię to przez 2-3 krotne nalanie
wody do miski z
kurkami i delikatne mieszanie by opadły igły i piasek. Nie szkodzi, że "
grzyby namokną" to w końcu sos ;)
Cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać
masło i
oliwę. Podsmażyć
cebulkę. Dodać
kurki. Zaczną wypuszczać sok. Dusić pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Do szklanki dać
mąkę. Wmieszać z
śmietanką, zimną
wodą i kilkoma łyżkami gorącej
wody z
kurek. Wlać. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotowe!Posypać
natką pietruszki i pożreć! Idealnie pasuje do tego
sałata w sosie vinegar.