ßßß
Pychotka! Zapach tej potrawy przeniesie was prosto do lasu :)Jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań. Choć najchętniej miałabym lato i wakacje przez całe życie.Makarony są takie fajne. Proste, smaczne, a pomysły na nie nigdy się nie kończą.Do sosów według mnie najlepsza jest mała ilość śmietanki 30% ponieważ nie ścina się jak chudsze śmietany.Zapraszam do przetestowania tego przepisu!Składniczki:(na 2 porcje)Makaron penneSos:200g kurek1/3 cebuli1/4 śmietany 30% w temperaturze pokojowejsól, pieprz, vegetaoliwa, masłonataka pietruszki1 łyżeczka mąki3 łyżki wodyPrzygotowanie:Makaronik ugotować według przepisu na opakowaniu.Kurki dokładnie umyć. Ja robię to przez 2-3 krotne nalanie wody do miski z kurkami i delikatne mieszanie by opadły igły i piasek. Nie szkodzi, że "grzyby namokną" to w końcu sos ;)Cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć cebulkę. Dodać kurki. Zaczną wypuszczać sok. Dusić pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Do szklanki dać mąkę. Wmieszać z śmietanką, zimną wodą i kilkoma łyżkami gorącej wody z kurek. Wlać. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotowe!Posypać natką pietruszki i pożreć! Idealnie pasuje do tego sałata w sosie vinegar.