Wykonanie

To co Ola lubi najbardziej, dużo
czekolady :D Bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie nadaje się do
tortów, jest wilgotne, mięciutkie i sprężyste. Z łatwością można je przekroić. Do przełożenia wykorzystałam domową wersję ptasiego mleczka (oryginalny
waniliowy przepis znajdziecie TU ). Poniżej prezentuje wersje
czekoladową, która jest bardzo intensywna w smaku i jak to ptasie mleczko jest delikatne i puszyste. Do przełamania smaków wykorzystałam
dżem malinowy, ale można też użyć
truskawkowy,
wiśniowy albo
pomarańczowy. Polecam wszystkim czekoladożercą :DSkładniki:Ciasto:400 g
mąki (może być pszenna lub orkisz)250 g
cukru trzcinowego50 g
kakao1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki proszku1 łyżeczka
sody3
jajka150 g kwaśnej
śmietany175 g
masła rozpuszczonego i przestudzonego300 ml zimnej
wodyNadzienie:500 ml
mleka20 g
żelatyny6 łyżek
cukru trzcinowego3 łyżki
kakaoszczypta
soli220-250 g
dżemu malinowego200 ml
wody + sok z połowy
cytryny do nasączeniaWierzchnia warstwa250 g
serka mascarpone100 ml
śmietany kremówki100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
kakaoTortownica24-26 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.Ciasto: Do miski wsyp:
mąkę,
kakao,
cukier,
sól, proszek,
sodę i porządnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj
jajka ze
śmietaną a w trzeciej rozpuszczone
masło,
olej i
wodę. Do suchych składników wlej tłuszcze, troszeczkę wymieszaj i dodaj
jajka. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 50-60 minut. Przestudź.Nadzienie:
Żelatynę zalej zimnym
mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj
cukier,
sól i
kakao. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż
cukier i
żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 25 minut. Włóż do lodówki, ale tylko na chwilę masa szybko tężeje!Wierzchnia warstwa:
Czekoladę z
solą rozpuść w kąpieli
wodnej, przestudź.
Śmietanę ubij na sztywno, dodaj
serek z
cukrem,
kakao i
czekoladę. Wymieszaj.Przełożenie: Ciasto przekrój na trzy placki. Pierwszy placek ułóż na paterze, delikatnie nasącz
wodą z sokiem. Rozsmaruj połowę
dżemu a na nim połowę pianki czekoladowej. Przykryj drugim plackiem, delikatnie nasącz, wyłóż
dżem i resztę pianki (jeśli będziesz miał problem z rozsmarowaniem namocz na chwilę nóż w gorącej wodzie). Przykryj trzecim plackiem. Wierzch i boki pokryj masą z
serka mascarpone i
czekolady. Wierzch można dowolnie udekorować np. oprószyć
kakao, zetrzeć wiórki
czekolady albo użyć gotowych dekoracji.Tort można przechowywać w lodówce do 5 dni.