ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy z czekoladową pianką

Tort czekoladowy z czekoladową pianką

nazwa

Wykonanie

To co Ola lubi najbardziej, dużo czekolady :D Bardzo fajne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie nadaje się do tortów, jest wilgotne, mięciutkie i sprężyste. Z łatwością można je przekroić. Do przełożenia wykorzystałam domową wersję ptasiego mleczka (oryginalny waniliowy przepis znajdziecie TU ). Poniżej prezentuje wersje czekoladową, która jest bardzo intensywna w smaku i jak to ptasie mleczko jest delikatne i puszyste. Do przełamania smaków wykorzystałam dżem malinowy, ale można też użyć truskawkowy, wiśniowy albo pomarańczowy. Polecam wszystkim czekoladożercą :D
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki (może być pszenna lub orkisz)
250 g cukru trzcinowego
50 g kakao
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku
1 łyżeczka sody
3 jajka
150 g kwaśnej śmietany
175 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
300 ml zimnej wody
Nadzienie:
500 ml mleka
20 g żelatyny
6 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki kakao
szczypta soli
220-250 g dżemu malinowego
200 ml wody + sok z połowy cytryny do nasączenia
Wierzchnia warstwa
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Tortownica24-26 cm, pergaminem wykładamy tylko dno.
Ciasto: Do miski wsyp: mąkę, kakao, cukier, sól, proszek, sodę i porządnie wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj jajka ze śmietaną a w trzeciej rozpuszczone masło, olej i wodę. Do suchych składników wlej tłuszcze, troszeczkę wymieszaj i dodaj jajka. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przelej do foremki i piecz w 180*C do suchego patyczka około 50-60 minut. Przestudź.
Nadzienie: Żelatynę zalej zimnym mlekiem, odstaw na 5 minut. Następnie dodaj cukier, sól i kakao. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier i żelatyna się rozpuszczą, nie gotuj! Przestudź, wlej do miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 25 minut. Włóż do lodówki, ale tylko na chwilę masa szybko tężeje!
Wierzchnia warstwa: Czekoladę z solą rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj serek z cukrem, kakao i czekoladę. Wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto przekrój na trzy placki. Pierwszy placek ułóż na paterze, delikatnie nasącz wodą z sokiem. Rozsmaruj połowę dżemu a na nim połowę pianki czekoladowej. Przykryj drugim plackiem, delikatnie nasącz, wyłóż dżem i resztę pianki (jeśli będziesz miał problem z rozsmarowaniem namocz na chwilę nóż w gorącej wodzie). Przykryj trzecim plackiem. Wierzch i boki pokryj masą z serka mascarpone i czekolady. Wierzch można dowolnie udekorować np. oprószyć kakao, zetrzeć wiórki czekolady albo użyć gotowych dekoracji.
Tort można przechowywać w lodówce do 5 dni.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/02/tort-czekoladowy-z-czekoladowa-pianka.html