ßßß
Pyszna klasyka w nowym wydaniu :D Połączenie dwóch ciast jasnego i czekoladowego z dużą ilością owoców. W klasycznych falach dunaju znajdziecie przeważnie wiśnie a ja tym razem postawiłam na kwaskowate, czerwone porzeczki. Świetnie się sprawdziły i zrównoważyły słodki smak ciasta i kremu. Ciasto jest bardzo lekkie i przyjemne w smaku w sam raz na letnie przyjęcie.Składniki:125 g masła temp. pokojowa200 g cukru pudru3 jajka3 łyżki mleka200 g mąki1 łyżeczka sodyszczypta soli2 łyżeczki kakao200 g czerwonej porzeczkiKrem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyTortownica 21 cm, pergaminem wykładamy tylko dnoW misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Ucieraj masło z cukrem około 5 minut. Następnie dodaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka porządnie wymieszaj . I tak jeszcze dwa razy. Gdy masa będzie już gotowa wsyp mąkę, wymieszaj a na koniec dodaj białka ubite na sztywno (mieszamy delikatnie!). Połowę ciasta wyłóż na blaszkę a do drugiej dodaj dwie łyżeczki kakao. Wymieszaj i wyłóż na jasne ciasto. Na wierzchu ułóż porzeczki, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj serek i czekoladę startą na małych oczkach. Wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta.