ßßß Cookit - przepis na Piernik gryczany

Piernik gryczany

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko mąkę gryczaną nie mieszałam z mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia korzennych przypraw i mąki dodałam do ciasta jeszcze miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie przepyszny piernik.
Składniki:
125 g masła
250 g cukru (może być trzcinowy)
5 łyżek miodu gryczanego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
500 g mąki gryczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
250 ml mleka
3 jajka
Polewa:
100 g czekolady
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
4-5 łyżek mleka
Forma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)
Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.
* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.
* Zamiast polewy możemy zrobić lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/12/piernik-gryczany.html