ßßß
Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko mąkę gryczaną nie mieszałam z mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia korzennych przypraw i mąki dodałam do ciasta jeszcze miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie przepyszny piernik.Składniki:125 g masła250 g cukru (może być trzcinowy)5 łyżek miodu gryczanego3 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernika500 g mąki gryczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody250 ml mleka3 jajkaPolewa:100 g czekolady1 łyżka cukru pudruszczypta soli4-5 łyżek mlekaForma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)Do dużego garnka wkładamy masło, cukier i miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy kakao, cynamon i przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, pokrojonymi orzechami, wiśniami itp.* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.* Zamiast polewy możemy zrobić lukier z cukru pudru i soku pomarańczowego.