Wykonanie

Do upieczenia tego piernika wykorzystałam tylko
mąkę gryczaną nie mieszałam z
mąką pszenną. Chciałam, żeby piernik miał korzenny, wyraźny i głęboki smak.Dla podkreślenia i wypuklenia
korzennych przypraw i
mąki dodałam do ciasta jeszcze
miód gryczany. Konsystencja ciasta jest puszysta, ciasto nie jest zbite ani zbytnio wilgotne. W smaku bardzo dobry, przyjemny i wyrazisty. Jeśli całość polejemy
polewą czekoladową to mamy w ekspresowym tempie przepyszny piernik.Składniki:125 g
masła250 g
cukru (może być trzcinowy)5 łyżek
miodu gryczanego3 łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika500 g
mąki gryczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody250 ml
mleka3
jajkaPolewa:100 g
czekolady1 łyżka
cukru pudruszczypta
soli4-5 łyżek
mlekaForma keksówka 31x11 cm (może być odrobinę większa)Do dużego garnka wkładamy
masło,
cukier i
miód. Mieszamy do rozpuszczenia i chwilę podgrzewamy około 4-5 minut. Dodajemy
kakao,
cynamon i
przyprawę, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy około 3 minuty. Pieczemy w 180*C około 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, lekko studzimy i polewamy ciasto. Możemy posypać kandyzowaną skórką
pomarańczy, pokrojonymi
orzechami,
wiśniami itp.* Piernik długo zachowuje świeżość, możemy upiec go już teraz a przed świętami tylko go polać polewą i dowolnie udekorować.* Zamiast polewy możemy zrobić
lukier z
cukru pudru i
soku pomarańczowego.