Wykonanie
Czy Wasze myśli zaczęły już krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się już co podacie bliskim na Świątecznym Stole? Jeśli lubicie
mieć wszystko dobrze przemyślane i odpowiednio wcześniej przygotowane, to z całego
serca zachęcam do wspólnego pieczeniapiernika staropolskiego - dojrzewającego! :)Piernik jest
ciastem (obok sernika i makowca), które dla mnie jest nieodłącznym symbolem tych magicznych Świąt, a ten prawdziwy powinien już zagościć w naszych kuchniach.W TYM ROKU ORGANIZUJĘ WSPÓLNE PIECZENIE.Zapraszam do WSPÓLNEGO PIECZENIA tutaj ! :-)

Potrzebujemy:1 kg
mąki pszennej500 g naturalnego
miodu1-1,5 szklanki
cukru250 g
masła3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mleka0,5 łyżeczki
soli80 g
przyprawy do piernikaDodatkowo:ok. 2 kg
powideł śliwkowychmasa marcepanowa - opcjonalnieinna ulubiona masa do przełożenia
czekolada lub
lukier do oblaniaKrok po kroku:1.
Masło,
miód i
cukier podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Studzimy.2. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przesianą
mąkę,
przyprawę do piernika,
sodę rozpuszczoną w
mleku,
sól i
jajka.3. Ciasto dokładnie wyrabiamy (będzie trochę luźne, ale w trakcie leżakowania stwardnieje), przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy, na
strych) na kilka tygodni.4. W dniu pieczenia (kilka dni przed planowanym podaniem) ciasto ogrzewamy w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy (można lekko podsypać
mąką) na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim blachę (taką od piekarnika) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.5. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC.6. Upieczone ciasta studzimy.7. Po dokładnym wystudzeniu przekładamy je nadzieniem (podgrzane
powidła śliwkowe, masa marcepanowa), przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy i odstawiamy do zmięknięcia na kilka dni.8. Po tym czasie ciasto kroimy na trzy części (powstają nam trzy pierniki) i dekorujemy – oblewamy
polewą czekoladową lub lukrujemy.9. Do dzieła! :-)




