ßßß
Ciasto czekoladowe z dodatkiem przypraw korzennych, wilgotne i bardzo smaczne. Polane masą mandarynkową, która podczas pieczenia częściowo zostaje na wierzchu ciasta tworząc chrupiącą warstwę a druga część przenika do środka i tworzy smaczny, lekki twarożek o smaku mandarynki. Całość oczywiście obowiązkowo oblana polewą czekoladową.Składniki:4 jajka140 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego200 ml oleju270 g mąki30 g kakao1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliNadzienie mandarynkowe:4 jajka150 g cukru150 ml jogurtu naturalnegosok i skórka z 2 mandarynek (powinny być soczyste)Polewa:100 g gorzkiej czekolady4 łyżki mleka1 łyżka cukru pudruszczypta soliTortownica 24-26 cm* Mandarynki powinny być dokładnie umyte i wyparzone (jeśli nie są ekologiczne)W misce mieszamy mąkę, kakao, cynamon, goździki, proszek, sodę i sól. Odstawiamy. Podbijamy jajka, cały czas ubijając pomalutku wsypujemy cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.Nadzienie mandarynkowe: Podbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy jogurt, sok mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut. Studzimy.Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.