Wykonanie

Ciasto
czekoladowe z dodatkiem przypraw korzennych, wilgotne i bardzo smaczne. Polane masą
mandarynkową, która podczas pieczenia częściowo zostaje na wierzchu ciasta tworząc chrupiącą warstwę a druga część przenika do środka i tworzy smaczny, lekki
twarożek o smaku
mandarynki. Całość oczywiście obowiązkowo oblana
polewą czekoladową.Składniki:4
jajka140 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego200 ml
oleju270 g
mąki30 g
kakao1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliNadzienie
mandarynkowe:4
jajka150 g
cukru150 ml
jogurtu naturalnegosok i skórka z 2
mandarynek (powinny być soczyste)Polewa:100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
mleka1 łyżka
cukru pudruszczypta
soliTortownica 24-26 cm*
Mandarynki powinny być dokładnie umyte i wyparzone (jeśli nie są ekologiczne)W misce mieszamy
mąkę,
kakao,
cynamon,
goździki, proszek,
sodę i
sól. Odstawiamy. Podbijamy
jajka, cały czas ubijając pomalutku wsypujemy
cukry. Ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek
cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy
olej. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę. Mieszamy tylko do połączenia składników. Przekładamy na spód tortownicy.Nadzienie
mandarynkowe: Podbijamy
jajka, wsypujemy
cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy
jogurt, sok
mandarynkowy i dodajemy skórkę. Całość wylewamy na spód
czekoladowy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do "suchego patyczka" około 40-50 minut. Studzimy.Polewa: Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto.