Wykonanie

Chwile mnie nie było, ale jestem już z powrotem z przepysznym
ciastem marchewkowym. Jest zdecydowanie smaczniejsze od tego pieczonego z
mąki pszennej. Moim zdaniem
mąka gryczana bardziej podkreśla korzenny smak ciasta i nadaje mu charakteru. Ciasto jest puszyste, nie jest zbite ani gliniaste. Polecam jest przepyszne i spodziewajcie się większej ilości przepisów z wykorzystaniem
mąki gryczanej :DSkładniki:340 g
cukru2
jajka250 ml
oleju335 g
mąki gryczanej2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu3 łyżki powideł350 g startej
marchewki na dużych oczkach (2-3 sztuki)Polewa:100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
mlekaszczypta
soli1 łyżka
cukru pudruForemka dowolna tortownica 24 cm albo keksówkaW misce mieszamy
mąkę z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Ubijamy
jajka, gdy będą już lekko podbite wsypujemy
cukier i ubijamy aż zrobią się białe a pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek
cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy
olej i dorzucamy powidła, miksujemy do połączenia.Delikatnie mieszając wsypujemy
mąkę a na koniec dodajemy
marchewkę. Całość przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 45-50 minut.Polewa:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami i ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się
woda, mieszamy do rozpuszczenia.Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Dodatkowo wierzch możemy posypać wiórkami kokosowymi albo drobno pokrojonymi
orzechami.

Źródło gazeta Piękno & Pasje