Wykonanie

Mam tu coś smacznego dla osób lubiących słodko słone wypieki :D Kruchy spód z dodatkiem
sezamu i dwie niesamowite masy. Pierwsza to połączenie kremówki,
sera mascarpone i
masła orzechowego, druga
czekolada i kajmak. Całość uzupełnia grubo ziarnista
sól morska.
Tarta jest niesamowita smaki się przenikają i łączą w cudowną całość. Polecam!Składniki:1 szklanka
mąki krupczatki1/2 szklanki
mąki50 g
sezamu1/2 szklanki
cukru pudru2
żółtka120 g
masłaszczypta
soliNadzienie:200 ml kremówki250 g
sera mascarpone3 łyżki
masła orzechowego z kawałkami
orzechówGanasz:100 g
gorzkiej czekolady2 czubate łyżki kajmaku2 łyżki
śmietany kremówkiodrobina
soli morskiej do posypaniaForma do tart 28-30 cmZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy
ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy
grochem,
ryżem,
fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 180*C. Wyjmujemy z pieca zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.Nadzienie: ubijamy
śmietanę kremówkę, dodajemy
serek mascarpone i
masło, miksujemy. Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Polewamy ganasz a na wierzchu posypójemy grubo ziarnistą
solą morską.Ganasz: do miski wkładamy połamaną
czekoladę, dodajemy kajmak i
śmietanę. Układamy nad garnkiem z gotująca się
wodą, mieszamy do połączenia składników.