ßßß Cookit - przepis na Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

Tarta z masłem orzechowym i czekoladą

nazwa

Wykonanie

Mam tu coś smacznego dla osób lubiących słodko słone wypieki :D Kruchy spód z dodatkiem sezamu i dwie niesamowite masy. Pierwsza to połączenie kremówki, sera mascarpone i masła orzechowego, druga czekolada i kajmak. Całość uzupełnia grubo ziarnista sól morska. Tarta jest niesamowita smaki się przenikają i łączą w cudowną całość. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki
50 g sezamu
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
120 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
200 ml kremówki
250 g sera mascarpone
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
Ganasz:
100 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki kajmaku
2 łyżki śmietany kremówki
odrobina soli morskiej do posypania
Forma do tart 28-30 cm
Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut albo do zamrażarki na 10 minut. Następnie wałkujemy i wykładamy ciastem dno i boki foremki. Przykrywamy kawałkiem pergaminu i obciążamy grochem, ryżem, fasolą. Wkładamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w 180*C. Wyjmujemy z pieca zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
Nadzienie: ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy serek mascarpone i masło, miksujemy. Nadzienie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Polewamy ganasz a na wierzchu posypójemy grubo ziarnistą solą morską.
Ganasz: do miski wkładamy połamaną czekoladę, dodajemy kajmak i śmietanę. Układamy nad garnkiem z gotująca się wodą, mieszamy do połączenia składników.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/02/tarta-z-masem-orzechowym-i-czekolada.html