ßßß
Witajcie! Dziś przed Wami szybki i prosty smakołyk. Kruche babeczki z kremem na bazie mascarpone i kremówki, orzeźwione przepysznymi polskimi truskawkami. To połączenie zawsze daje radę w tak upalne dni jak ten. Nie napracujecie się przy nich za dużo, a poświęcony im czas daje ogromną satysfakcję w momencie, kiedy już ich spróbujecie. Tylko lepiej podwoić porcję, bo są wciągające i tak lekkie, że nie czuje się, że to słodycze :Dciasto (ok. 12 sztuk):150 g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:250 g serka mascarpone200 ml kremówki 36%3-4 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche spody. Truskawki pokroić w ćwiartki i wbijać w krem. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.dekoracja:truskawkiwiórki gorzkiej czekoladySmacznego! :)