Wykonanie
Witajcie! Dziś przed
Wami szybki i prosty smakołyk. Kruche babeczki z kremem na bazie
mascarpone i kremówki, orzeźwione przepysznymi polskimi
truskawkami. To połączenie zawsze
daje radę w tak upalne dni jak ten. Nie napracujecie się przy nich za dużo, a poświęcony im czas
daje ogromną satysfakcję w momencie, kiedy już ich spróbujecie. Tylko lepiej podwoić porcję, bo są wciągające i tak lekkie, że nie czuje się, że to
słodycze :Dciasto (ok. 12 sztuk):150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając.
Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:250 g
serka mascarpone200 ml kremówki 36%3-4 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Krem schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na kruche
spody.
Truskawki pokroić w ćwiartki i wbijać w krem. Całość udekorować wiórkami czekoladowymi.dekoracja:
truskawkiwiórki
gorzkiej czekoladySmacznego! :)