ßßß
Cookit - przepis na Muffinki pietruszkowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Muffinki pietruszkowe
Składniki
Mąka
Cukier trzcinowy
Pietruszka korzeń
Olej
Mleko
Jajko
Soda oczyszczona
Cynamon
Gałka muszkatołowa
Kardamon
Imbir
Sól
Wykonanie
Pietruszka
tak jak
marchewka
,
burak
czy
cukinia
fantastycznie pasują do słodkich wypieków. Warto jest się o tym przekonać i upiec babeczki, które są mięciutkie, wilgotne i korzenne w smaku. Przypominają ciasto
marchewkowe
więc jeśli je lubicie na pewno pokochacie muffinki
pietruszkowe
:DSkładniki na 11 sztuk:150 g
mąki
(przesiana)130 g
cukru trzcinowego
120 g startego
korzenia pietruszki
(3 szt)100 ml
oleju
100 ml
mleka
1
jajko
1 łyżeczka
sody
1/2 łyżeczki
cynamonu
1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki
kardamonu
1/4 łyżeczki mielonego
imbiru
1/4 łyżeczki
soli
W misce mieszamy
mąkę
,
sodę
,
sól
i
przyprawy
. W drugiej mieszamy
cukier
z
olejem
, następnie dodajemy
pietruszkę
,
mleko
,
jajko
chwile ucieramy. Do suchych składników przelewamy mokre i wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w 180*C 25 minut.
Źródło:
http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/01/muffinki-pietruszkowe.html
Przepisy powiązane
Marchewkowe placuszki z musem dyniowym
Korzenne ciacho z dynią
Ciasto dyniowe z orzechami
Gryczano-orkiszowe korzenne placuszki z jabłkami (wegańskie, bez cukru)
Muffiny orkiszowe z borówkami - na drugie śniadanie
Składniki powiązane (0)