Wykonanie
Warzywne placuszki na słodko w jesiennych barwach.Delikatną, naturalną
słodycz marchewki i dyni wykorzystałam do przygotowania tych oto placuszków.
Składniki:2 ugotowane
marchewki½ szklanki
mlekaok.3/4 szklanki
mąki orkiszowej /lub pszennej/1
jajko½ łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonego
imbiru12 łyżki
cukru trzcinowegoszczypta
soliolej do smażeniamus
dyniowy:ok. 300 g pieczonej dynisok z 1
pomarańczy½ łyżeczki
cynamonu1/3 szklanki
cukru trzcinowegocynamon /do dekoracjilistki
mięty /do dekoracjiWykonanie:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C przez ok.40 minut.Upieczoną
dynię zmiksować na gładki mus , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Podgotowaną
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić w misie miksera.Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować.Ciasto odstawić na 15-20 minut.Na patelni rozgrzać niewielką ilość
oleju i smażyć placuszki z obu stron na rumiano.Upieczone placki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełozyć na talerze i podawać z musem
dyniowym posypane
cynamonem.