ßßß Cookit - przepis na Marchewkowe placuszki z musem dyniowym

Marchewkowe placuszki z musem dyniowym

nazwa

Wykonanie

Warzywne placuszki na słodko w jesiennych barwach.
Delikatną, naturalną słodycz marchewki i dyni wykorzystałam do przygotowania tych oto placuszków.
Składniki:
2 ugotowane marchewki
½ szklanki mleka
ok.3/4 szklanki mąki orkiszowej /lub pszennej/
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
12 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
olej do smażenia
mus dyniowy:
ok. 300 g pieczonej dyni
sok z 1 pomarańczy
½ łyżeczki cynamonu
1/3 szklanki cukru trzcinowego
cynamon /do dekoracji
listki mięty /do dekoracji
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku nagrzanym do temp.180st. C przez ok.40 minut.
Upieczoną dynię zmiksować na gładki mus , dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Podgotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i umieścić w misie miksera.
Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować.
Ciasto odstawić na 15-20 minut.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć placuszki z obu stron na rumiano.
Upieczone placki przełożyć na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełozyć na talerze i podawać z musem dyniowym posypane cynamonem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/10/marchewkowe-placuszki-z-musem-dyniowym.html