Wykonanie

Zbliżają się święta czas najwyższy zastanowić się co upiec, sporządzić listę zakupów i z wyprzedzeniem przygotować
plan przygotowań świątecznych. Ja zawszę wszystko robię na ostatnią chwilę w tym roku postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień idzie piernik, który można upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem a dzień przed świętami wystarczy tylko przełożyć kremem."Piernik przekładany" sam w sobie jest dosyć suchy dopiero po przełożeniu kwaskowatym
dżemem i smakowitym karmelowo-
orzechowym kremem staje się cudownym i wyjątkowym wypiekiem świątecznym. Całość oblana jest
czekoladą z dodatkiem
likieru amaretto.Przygotowanie: 1 , 5 godziny | Czas dodatkowy: studzenie | Pieczenie: około 60-70 minutSkładniki:Ciasto:600 g
mąki100 g
cukru140 ml płynnego
miodu2 łyżki
kakao6
jajek200 ml
śmietany 18%4 łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
sody1/2 szklanki
mlekaNadzienie:słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki200 g
masła temp. pokojowa200 ml masy krówkowej150 g
orzechów laskowych albo włoskichPolewa:200 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
likieru amaretto1/4 szklanki
mlekaŻółtka utrzeć z
cukrem, cały czas ucierając wlewać
miód.
Mąkę i
kakao przesiać, dodać
przyprawę korzenną. Do
żółtek dodawać na przemian
mąkę i
śmietanę. Masa będzie dość gęsta.
Sodę rozpuścić w
mleku, dodać do masy i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić
białka ze szczyptą
soli.Do wcześniej przygotowanego ciasta włożyć łyżkę piany i bardzo delikatnie wymieszać. Jak już masa połączy się z
białkiem, włożyć pozostałą część
białek i pomału wymieszać. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć
mąką albo zmielonymi
migdałami, wylać ciasto i piec w 180 *C do tzw. suchego patyczka około 60-70 minut.
Orzechy drobno pokroić, wrzucić na suchą patelnie i podprażyć. Ostudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej na koniec wrzucić
orzechy i wymieszać.Wystudzone ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą przełożyć
dżemem z czarnej porzeczki, drugą masą
krówkową, przykryć trzecią.W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę, dodać
amaretto i cały czas mieszając wlewać
mleko do momentu, aż
czekolada będzie gładka i jednolita. Poczekać, aż masa przestygnie i trochę zgęstnieje. Polać piernik po wierzchu i po bokach. Dowolnie udekorować.
