Wykonanie

W polską tradycję świąteczną wpisane są pierniki, koniecznie na miodzie i pąchnące
korzennymi przyprawami. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta. Każdy ma swój najlepszy przepis powielany przez całe lata. Mnie jednak zawsze kusi coś nowego i tak brulion z najlepszymi przepisami pęcznieje i pęcznieje. Okładka grudniowego numeru "Mojego Gotowania" kusi do wypróbowania nowego przepisu, mianowicie piernika
czekoladowego z
bakaliami.
Bakalii akurat to jest tu nie za dużo, ale
czekolady, poprawiającej nastrój w te ponure dni już całkiem sporo.Mocno, mocno
czekoladowy, mięsisty, zwięzły, a jednocześnie bardzo mięciutki. Najlepszy na drugi dzień, gdy przejdzie wilgocią powideł. Okazja, by wykorzystać powidła przygotowane jesienią. Taki trochę nigellowy. Bardzo prosty, ograniczający się tylko do wymieszania składników. Może sie skusisz ?

Składniki na dużą keksówkę:150 g
masła100 g
cukru muscovado200 g
miodu3 łyżeczki
przyprawy do piernika1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2
jajka250 ml
mleka250 g
mąki5 łyżek ciemnego
kakao150 g posiekanej
gorzkiej czekolady50 g obranych
migdałów - dałam 100 gmały słoiczek
powideł śliwkowychPolewa: 50 g
gorzkiej czekolady, 2 łyżki
śmietany kremówki, 1 łyżka
amaretto, 1 łyżeczka
cukruWykonanie:
Masło roztopić z muscovado,
miodem i
przyprawami.
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej
wody. Garnek zdjąć z ognia. Dodać
jajka,
mleko, rozpuszczoną
sodę, przesianą
mąkę i
kakao, na koniec wrzucić posiekaną
czekoladę i
migdały.
Migdały obtoczyłam w 1 łyżce
mąki, żeby nie opadły na dno.Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do natłuszczonej keksówki i piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170° C. Sprawdzić patyczkiem, czy już upieczony.Po wystudzeniu piernik przeciąć dwukrotnie, posmarować powidłami i ponownie złożyć w całość.Składniki na polewę umieścić w rondelku w kąpieli
wodnej. Dokładnie wymieszać. Posmarować piernik i udekorować
bakaliami. Smacznego!