Wykonanie
Koniec listopada to czas, w którym pierniczenie zdecydowanie nabiera rozpędu.Szczególnie, gdy zabieramy się za pierniczki, które aby zmięknąć, potrzebują swoje odleżeć.Można je chrupać i zaraz po upieczeniu, ja jednak lubię po nie sięgać do specjalnie dla nich przeznaczonego słoika, gdy już nieco w nim posiedzą;)Wspaniale
migdałowe, niezwykle aromatyczne, z pełnoziarnistą
mąką żytnią.Ten przepis (tutaj w oryginale) to
absolutny 'must have' w moim okołoświątecznym menu.Pracy przy nich niewiele, a zapach roznoszący się po domu w czasie ich pieczenia sprawia, że Gwiazdka wydaje się być jeszcze bliżej:)
300 g
mąki żytniej pełnoziarnistej (plus odrobina do podsypywania)200 g zmielonych
migadałów1
jajko100 g
brązowego cukru (użyłam demerary)3/4 szklanki
miodu1,5 łyżki domowej
przyprawy do piernikałyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka melasy1 czubata łyżka ciemnego
kakao50 g
masła3 łyżki
likieru amarettook. 120 g całych
migdałów (do dekoracji)Dodatkowo:1
jajko2 łyżki zimnego
mlekaW rondelku umieść
masło,
miód, melasę,
cukier i
przyprawę piernikową; podgrzewaj wszystko na malutkim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestaw garnek z ognia, aby masa nieco przestygła.W misce połącz
mąkę, zmielone
migdały,
sodę,
kakao, roztrzepane
jajko oraz
likier.Całe
migdały zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Po tym czasie odcedź je na sitku i obierz ze skórek-
migdały powinny z nich ''wyskakiwać'' bez problemu.Połącz składniki w misce z przestudzoną masą
miodową i zagnieć zwarte ciasto.Podziel je na kilka części, i każdą, podsypując
mąką wedle potrzeby (tak, aby ciasto się nie kleiło), rozwałkuj na grubość 5 mm.Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach, wciaskając w każdego z nich po jednym obranym całym
migdale.Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie.Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj je
jajkiem rozmąconym z dwiema łyżkami
mleka.Piecz w 180 stopniach C przez około 10-15 minut. Studź na kratce kuchennej.Pierniczki mogą przez długi czas leżakować w szczelnie zamkniętym pojemniku.Myślę, że będą też stanowić wspaniały, smaczny prezent dla kogoś bliskiego:)Przyjemnego pieczenia!