Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
miód gryczany 250 gramów
cukier brązowy 250 gramów
masło 150 gramów
mąka 500 gramów
jajka 1 sztuk
kakao 1 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek stołowych
migdały mielone 100 gramów
przyprawa do pierników 1 sztuklukry kolorowe według uznaniaposypka cukrowa według uznaniaWykonanie:Mieszając, podgrzewać
miód z
cukrem i
masłem, aż się połączy. Ostudzić, dodać mielone
migdały, 400g
mąki,
sodę oczyszczoną,
kakao oraz przyprawę do pierników. Wbić
jajko i zagnieść dość zwarte, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wyciąć pierniczki o różnych kształtach i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić i posypać cukrowymi kuleczkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: