ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 40(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomiód gryczany 250 gramówcukier brązowy 250 gramówmasło 150 gramówmąka 500 gramówjajka 1 sztukkakao 1 łyżek stołowychsoda oczyszczona 1 łyżek stołowychmigdały mielone 100 gramówprzyprawa do pierników 1 sztuklukry kolorowe według uznaniaposypka cukrowa według uznaniaWykonanie:Mieszając, podgrzewać miód z cukrem i masłem, aż się połączy. Ostudzić, dodać mielone migdały, 400g mąki, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do pierników. Wbić jajko i zagnieść dość zwarte, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wyciąć pierniczki o różnych kształtach i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzone pierniczki ozdobić i posypać cukrowymi kuleczkami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: