Wykonanie
Pierwsze pierniczki na święta Bożego Narodzenia u mnie powstały już dzisiaj. To najwyższa
pora na ich wypiek. Teraz są twarde, ale zamknięte w szczelnym pojemniku zmiękną i na święta będą miękkie i pachnące :).składniki:2 szklanki
mąki2 łyżki rozpuszczonego gorącego
mioduok. 3/4 szklanki
cukru brązowego1,5-2 łyżki
masła1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1
jajko3-4 łyżki letniego
mleka2 łyżeczki domowej
przyprawy do pierników *1,5 łyżeczki
kakaorozbełtane
jajko z
wodą do posmarowania pierników przed upieczeniemprzygotowanie:
mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
miód i zarabiamy nożem. siekamy i dodajemy
cukier,
sodę oraz
przyprawę piernikową i
kakao. na końcu dodajemy
masło i
jajko, siekamy nożem do połączenia składników, a następnie dodając
mleko zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto. ciasto nie może być za luźne. konsystencją ma przypominać ciasto kruche. owijamy folią ciasto i chwilkę chłodzimy w lodówce.stolnicę posypujemy lekko
mąką, rozwałkowujemy placki, nie mogą być za cienkie, max do 1 cm. foremkami świątecznymi wykrajamy pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie z wierzchu smarujemy
jajkiem. pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.po wyjęciu z piekarnika pierniki są miękkie,
potem twardnieją. chowamy je do puszki, zamykamy na 4 tygodnie, a następnie dekorujemy lukrem i ozdabiamy.przepis pochodzi ze strony kwestia smaku - klik . ja przygotowałam z małymi modyfikacjami, ale odsyłam do oryginału, gdzie autorka zamieszcza bardzo ważne uwagi odnośnie grubości ciasta na pierniki, pieczenia oraz przechowywania.*domowa
przyprawa piernikowa: 1,5 opakowania
cynamonu łączymy z 1/2 op.
goździków,
kardamonem (u mnie 1/2 dużej łyżki), mielonym
imbirem -1 łyżka, odrobiną
gałki muszkatołowej,
czarnego pieprzu oraz
ziela angielskiego. wszystkie składniki łączymy i rozdrabniamy w moździerzu.