Wykonanie
Zrobiliście już pierniczki na święta. Jeżeli tak to jestem ciekawa, czy zrobione wcześniej przetrwały do dzisiaj ? Czy trzeba sięgnąć po przepis i zrobić dodatkowe, jeszcze przed samą Wigilijną kolacją, bo rodzinka nie wytrzymała ?.U mnie tak własnie, zazwyczaj się dzieję. Wtedy sięgam po te właśnie pierniczki. Robi je się szybko. Wystarczy ostudzić, wrzucić do puszki i cieszyć się pysznymi pierniczkami przez święta.
Składniki:3 szklanki
mąki tortowejłyżeczka proszkułyżeczka
sody5 łyżek
brązowego cukru200 g miękkiego
masłałyżka
kakao2 łyżeczki
przyprawy do piernika8 łyżek
mleka4 łyżki
mioduWykonanie:Składniki sypkie wymieszać. Dać
masło i posiekać. Dodać
miód i zagnieść ciasto. Formować kulki i kłaść na blachę.Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ok. 20 minut.