Powolutku zamykam sezon ciast owocowych. Na moim stole pojawiają się coraz częściej miodowniki, ciasta orzechowe i moje najukochańsze, pachnące przyprawami korzennymi, aromatyczne pierniki. Dziś przepis na ciasto bardzo proste do zrobienia. Zamiast masy orzechowej można dodać powidła lub marmoladę.Składniki:3 szklanki mąki3 łyżki kakao2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 szklanki cukru1 szklanka płynnego miodu6 jajek200 g masła250 ml śmietany 18%1 tabliczka gorzkiej czekoladypolewa1 tabliczka gorzkiej czekolady1 tabliczka białej czekoladyponadtomasa orzechowaMąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Stopniowo wkręcamy do nich miód i rozpuszczone masło. Płynną mieszankę dodajemy do sypkich składników naprzemiennie ze śmietaną i rozpuszczoną czekoladą.Mieszamy całość dokładnie. Jednolite ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.Gotowego i całkowicie wystudzonego piernika kroimy wzdłuż na dwie połówki. Część dolną dość grubo smarujemy masą orzechową. Przykrywamy ciasto drugim blatem. Wierzch piernika polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Gdy ta nieco zastygnie robimy szlaczki z białej czekolady.