Wykonanie
Moją pierwszą nową propozycją na najbliższe święta jest ten piernik. Udaje się wyjątkowo, wyrasta wysoki, smakuje wspaniale i i jest gotowy do jedzenia parktycznie tego samego dnia. Same plusy. Mój urósł taki wysoki, że powinnam go przełożyć dwukrotnie jednak z braku powideł przesmarowałam go tylko raz dlatego następnym razem
będę miała więcej powideł pod ręką.
ŹródłoSkładniki:3 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru440 g płynnego
miodu250 g miękkiego
masła6
jajek6 czubatych łyżek kwaśnej
śmietany 18%4 pełne łyżeczki
przyprawy do piernika2,5 płaskich łyżeczek
sody2 pełne łyżki
kakaoPrzełożenie:2 słoiczki
powideł śliwkowychPolewa:100 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady8 - 9 łyżek kremówkiMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, a następnie dodać po jednym
jajku. Do masy jajeczno
maślanej dodać
miód i
śmietanę. Cały czas miksować. Kiedy składniki się połączą, dodać wymieszane suche składniki (
mąkę,
kakao,
przyprawę do piernika i
sodę). Miksować dopóki ciasto nie będzie gładkie.Formę o wymiarach 25x35 (ewentualnie 25x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Przelać do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 60 minut.Kiedy ciasto jest już zimne, przeciąć je na pół i przygotować powidła do przełożenia.Powidła umieścić w rondelku z grubym dnem i gotować około 8 minut, mieszając je, by nie przywierały do garnka. Gorące powidła nakładać na ciasto (ok 2/3 ilości), przykryć, a na wierzchu ciasta, rozsmarować resztę gorących powideł.Piernik odstawić na około 2 godziny do lodówki, by powidła zastygły. Będzie to jedyny czas, kiedy piernik trzymamy w lodówce.Wierzch ciasta udekorować polewą. Połamaną
czekoladę podgrzać razem ze
śmietanką w kąpieli
wodnej i rozsmarować ją na wierzchu ciasta.Smacznego :)