Wykonanie
Zapraszam na przepyszny lekki, miękki i mokry świąteczny piernik. Wbrew pozorom nie dominują w nim
korzenne przyprawy ale smak
czekolady i
miodu..
składniki na keksówkę ok. 10x20cm:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru220 g płynnego
miodu125 g miękkiego
masła3
jajka3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany 18%2 pełne łyżeczki
przyprawy do piernika1,5 płaskiej łyżeczki
sody1,5 łyżki
kakaonadzienie:słoiczek
powideł śliwkowychpolewa:50 g
gorzkiej czekolady50 g
mlecznej czekolady6 łyżek kremówki
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Jajka i
masło najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki żeby były łatwiej się połączyły.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym
jajku. Jeśli
jajka będą za zimne masa będzie wyglądać na zważoną, ale po dodaniu
mąki wszystko się wyrówna. Do masy dodajemy następnie
miód i
śmietanę. Miksujemy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy wymieszane suche składniki (
mąkę,
kakao,
przyprawę do piernika i
sodę). Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.Foremkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy ok. 60 min do tzw. "suchego patyczka". Po ok. 30 min. ciasto się mocno przyrumieni więc przykrywamy je papierem do pieczenia żeby się nie spiekło.Ciasto najpierw studzimy w formie
potem wyjmujemy i studzimy na kratce.Wystudzone ciasto dzielimy na pół i podgrzewamy powidła. Umieszczamy je w rondelku i gotujemy ok. 8 min. cały czas mieszając żeby się nie przypaliły. Jeszcze gorące nakładamy na ciasto (ok. 2/3 ilości), przykrywamy, a na wierzch rozsmarowujemy resztę. Odstawiamy na godzinę do lodówki (to jedyny czas kiedy ciasto trzymamy w lodówce).W tym czasie przygotowujemy polewę. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę i mieszamy ją ze
śmietanką. Polewę możemy rozsmarować na wierzchu i na bokach ciasta lub użyć do dekoracji szprycy i urozmaicić dekorację prostego ciasta.
źródłoSmacznego:)