Wykonanie
Baba ghanoushto danie kuchni arabskiej, popularne na Bliskim Wschodzie i w Egipcie.Jest to pasta/ dip której podstawowym składnikiem jestopieczony
bakłażan i pasta sezamowa tahini.Do pasty baba ghanoush można dodać posiekaną
natkę pietruszki,
cebulkę,
sok z cytryny lub rozdrobnionego
pomidora.Pasuje też rozgnieciony
czosnek,
mięta,
kmin rzymski lub wędzona
papryka w proszku.
Składniki:1
bakłażan1 łyżka pasty sezamowej tahiniząbek
czosnkuwędzona
papryka w proszkusok z połowy
cytrynysól i
pieprz do smaku
kmin rzymski
oliwa z oliwekłyżka posiekanej
natki pietruszki (niestety zabrakło jej w lodówce...;-))Salsa warzywna:
pomidorawokadocebulaPrzekrojonego na pół
bakłażana upiekłam w piekarniku w temp.220-240 stopni.Powinno się go skropić
oliwą i posolić.Czas pieczenia około 20-30 minut.
Bakłażan powinien być ciemno brązowy z miękkim miąższem.Można też upiec go na grillowej patelni.Po wyjęciu ostudziłam i obrałam ze skórki.Miąższ odcisnęłam z nadmiaru
wody.
Dodałam następnie pastę tahini,
czosnek,
sok z cytryny i
przyprawy.
Można wszystko rozgnieść widelcem lub
bakłażana drobno pokroić.Ja użyłam blendera i wszystko zmiksowałam.
Na wierzchu można polać odrobiną
oliwy.Wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
Pastę baba ghanoush można podawać z plackami chlebowymi
pita.Ja w zastępstwie użyłam grzanek z
bułki.Podawałam z salsą z
pomidora,
cebulki i
awokado.Smacznego!